İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık okullarından “kendi dillerinde” merkezi sınav talebi

Ayşegül Kahvecioğlu Ankara
Rum ve Ermeni azınlık okulları, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) yeni liselere geçiş sınavının kendilerine Yunanca ve Ermenice dillerinde yapılmasını talep etti. Bakanlığın bu yıl için böyle bir düzenlemeyi mümkün görmediği ancak önümüzdeki yıllar için bu tür bir değişikliğe gidebileceği öğrenildi.

İstanbul’da geçtiğimiz hafta MEB yetkilileri ile bir araya gelen azınlık okulları temsilcileri, SBS’nin kaldırılmasının ardından ortaya çıkan bazı taleplerini Bakanlığa iletti. Toplantıda azınlık okulları müdürleri bu hafta 6 dersten yapılacak olan ortak merkezi sınavın kendi dilleri olan Ermenice ve Yunanca olarak da uygulanmasını talep etti. Ermeni okulları matematik ve fen derslerini Ermenice, Rum azınlık okulları da aynı dersleri Yunanca veriyor. Bu derslerden Türkçe sınava girecek olan öğrencilerin geri planda kalacaklarını vurgulayan azınlık okulları temsilcileri, Bakanlık’tan çözüm istedi. Bakanlık okullara bu yıl için birşey yapılamayacağını aktardı. Önümüzdeki yıl için de net bir yaklaşım sergilemeyen bakanlık bürokratları, Bakan Nabi Avcı’nın karar vermesi halinde önümüzdeki yıldan itibaren bu tür bir değişikliğe gidilebileceğinin sinyalini verdi. İstanbul’da 22 azınlık okulunda 3 bine yakın Ermeni, 350’ye yakın da Rum eğitim alıyor.
 Bütçe aktarımı söz konusu değil
 Azınlık okulları yöneticileri toplantıda okullarına Bakanlık tarafından bütçe ayrılmasını da istedi. Okulların maddi olarak ciddi sıkıntı içinde olduğunu ifade eden temsilciler, okullarına belli oranda bütçe aktarılmasını istedi. Bakanlık bürokratları ise azınlık okullarına şu aşamada böyle bir aktarımın mümkün olmadığını kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.