İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Yetim Halısı’ kavgası büyüyor

1915 olaylarında, ölen Ermenilerin yetim çocukları tarafından dokunan ve ABD Başkanı Calvin Coolidge’e hediye edilen halıyla ilgili tartışma büyüdü. Kongre’deki Ermeni lobisinin önde gelen ismi olan Temsilciler Meclisi üyesi Adam Schiff, “Eğer, Beyaz Saray Smithsonian Enstitüsü için sergi izni vermezse, ben de Amerikan Kongresi’nde sergilenmesi için harekete geçeceğim” dedi. California’daki seçim bölgesinde çok sayıda Ermeni asıllı seçmeni bulunan Adam Schiff daha önce de “soykırım” iddialarını içeren tasarıyı sunmuştu. Ermeni kuruluşlar, “Yetim Halısı” konusunda, Beyaz Saray’ın Türkiye’nin baskısına boyun eğdiğini iddia ediyor.

***
1915 olayları sırasında ölen Ermenilerin yetim çocukları tarafından dokunan ve dönemin ABD Başkanı Calvin Coolidge’e hediye edilen halıyla ilgili tartışma, Washington’daki siyasi güç merkezleri arasında kavgaya dönüştü Sonra Oku
HT GAZETE
1915 olayları sırasında ölen Ermenilerin yetim çocukları tarafından dokunan ve dönemin ABD Başkanı Calvin Coolidge’e hediye edilen halıyla ilgili tartışma, Washington’daki siyasi güç merkezleri arasında kavgaya dönüştü. Beyaz Saray, deposunda bulunan halının önce Smithsonian Enstitüsü’nde sergilenmesine evet demiş, ancak daha sonra bir gerekçe göstermeden tavır değiştirmişti. Amerikan Kongresi’ndeki etkin Ermeni lobisi, 31 üyenin imzaladığı bir mektubu Beyaz Saray’a gönderdi. Beyaz Saray bu mektuba da cevap vermedi.
‘TÜRKİYE BASKI YAPIYOR’
Kongre’deki Ermeni lobisinin önde gelen ismi olan Temsilciler Meclisi üyesi Adam Schiff, “Eğer, Beyaz Saray Smithsonian Enstitüsü için sergi izni vermezse, ben de Amerikan Kongresi’nde sergilenmesi için harekete geçeceğim” dedi. California’daki seçim bölgesinde çok sayıda Ermeni asıllı seçmeni bulunan Adam Schiff daha önce de “soykırım” iddialarını içeren tasarıyı sunmuştu. Ermeni kuruluşlar, “Yetim Halısı” konusunda, Beyaz Saray’ın Türkiye’nin baskısına boyun eğdiğini iddia ediyor. Ghazir Yetimhanesi’ndeki Ermeni çocuklar tarafından on ayda dokunan halıda 4.5 milyon kadar düğüm bulunuyor. Halı, 4 Aralık 1925’te Başkan Calvin Coolidge’e hediye edilmişti. Schiff’in sunduğu tasarının Dış İlişkiler Komitesi’nden daha ileri gideceğine inanılmıyor.

Yorumlar kapatıldı.