İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Ermenistan arasında ticaret normalleşiyor mu?

Türkiye ile Ermenistan arasında son dönemde verilen mesajlar “yeni bir normalleşme dönemine mi giriliyor?” sorusunu tekrar gündeme getirdi. Özellikle ticari ilişkilerde normalleşme sinyalleri dikkat çekiyor. Öncelikle Ekim ayında Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İsviçre’deki temasları sırasında yaptığı “Ermenistan ile ilişkiler konusunda bazı yaratıcı fikirler üzerinde çalışıyoruz” açıklaması geldi.

Ardından Ermenistan Davutoğlu’na özel bir davette bulundu. Ermenistan yönetimi, 12 Aralık’ta başkent Erivan’da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) dışişleri bakanları toplantısına Ahmet Davutoğlu’na da çağrıda bulundu. Ermenistan’dan gelen bu davet iki ülke arasındaki ilişkilerde özellikle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde güçlü bir vurguya sahip. Türkiye-Ermenistan arasındaki sınırın kapalı olması ve uygulanan kimi yasaklara rağmen iki ülke arasındaki ticaret belli ölçeklerde rutin akışına devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre iki ülke arasında kayıtlara yansıyan bir ticaret hacmi söz konusu.
Rakamlarda normalleşme sinyalleri
TÜİK verilerine bakıldığında Türkiye’nin Ermenistan’a yaptığı ihracatın 2012 yılının tamamında bir önceki yıla göre arttığı görülüyor. 2011 yılında Türkiye, Ermenistan’a 218 milyon dolarlık ihracat yaparken, 2012 yılında bu rakam 241 milyon dolar oldu. Bununla birlikte Türkiye’nin Ermenistan ihracatının aylık bazdaki temposunda da dikkat çekici bir hareketlenme gözlendi. 2011 yılında Türkiye Ermenistan’a sadece yılın iki ayında ihracat yaparken, 2012 yılında 4 ay üst üste ticaret yaptı. 2013 de bu açıdan istikrarlı başladı. Türkiye 2013’ün ilk 4 ayında birbirine yakın ölçeklerde Ermenistan’a ihracat yaptı. Kısıtlamalardan dolayı iki ülke arasındaki ticaret, yılın tamamına yayılacak bir potansiyele henüz ulaşmasa da rakamlar bu yönde normalleşme sinyallerinin geldiğini gösteriyor.
“2015, küçük ve orta ölçeği etkilemez”
Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi Eşbaşkanı Kaan Soyak iki ülke arasındaki kısıtlamalardan dolayı TÜİK’in sunduğu bu rakamların şaşırtıcı olduğunu, bununla birlikte belli ölçeklerde ticaretin normal akışa sahip olduğunu belirtiyor. Soyak şöyle konuşuyor:
“İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin boyutları 2012 itibariyle resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 300 milyon dolar oldu. Türkiye ile Ermenistan arasında büyük ölçekli mal ve ürünlerin yanı sıra bavul ticareti de önem arz ediyor. İstanbul’da bu ölçekteki ticaretin odaklandığı en önemli yer Laleli bölgesidir. Bölgede satışını yükseltmek isteyen iş insanları Rusça dışında Ermenice ve Gürcüce öğrenmeye ihtiyaç duydu. Laleli’ye gelen Ermeni alıcıların büyük bir kısmını düzenli müşteriler oluşturuyor. Ermenistan’daki pazar talebi ve dolar kuruna göre, ticaretin boyutları değişiyor. Tahminlere göre, Ermenistan’dan gelen alıcıların büyük bir kısmı yolculuk başına en az 10 bin dolarlık harcama yapıyor. 2015 yılının yaklaşması ticari olarak küçük ve orta ölçekli tüccar ve sanayicilerin ağırlıklı iş yaptığı bu hacmi çok fazla etkilemiyor.”
Dw

Yorumlar kapatıldı.