İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sıradaki açılım Ermenistan mı?

Murat Çelik / murat.celik@yuzyuze.com.tr
Yer Avusturya’nın başkenti Viyana.Masadaki konu, Türkiye ile Ermenistan arasındaki Zürih Protokolü’nün rafa kalkmasının da sebeplerinden biri olan “Dağlık Karabağ sorunu”. Masanın bir tarafında Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, diğer yanında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev var. Tabii, bu noktada gözden kaçırılmaması gereken detay, Aliyev’in bu masaya oturmadan hemen önce yaptığı resmi ziyaretin Ankara’ya olması.

Ankara’nın Erivan ile (dolaylı da olsa) görüşmelere başlaması ve Zürih Protokolü’nün içerdiği “sınırın açılması”nın en önemli koşulu, Dağlık Karabağ sorununun çözülmesi.
Şimdi…
Viyana’da kurulan masadan iki devlet başkanı, “Diyaloğa devam” kararıyla kalktı. Devam edecek olan Bakü Erivan diyaloğunun sonunda kangrene dönüşen bu problem çözülürse, bu gelişme Ankara’nın Ermenistan ve Kafkasya politikasına da doğrudan yansıyacak.
Ve şüpheniz olmasın, o gün Türk dış politikasında yaşanacak gelişmelere ilişkin haberlerin başlığı, “Ermenistan ile yeni dönem” şeklinde olacak.
NOT:
Dün öğle saatlerinde yazdım bu satırları. Kısa bir süre sonra da ajanslara Washington’dan gelen şu haber düştü:
“Ermenistan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu, 12 Aralık’ta başkent Erivan’da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısına davet etti.”

Yorumlar kapatıldı.