İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan’da Ermenistan ve Rusya Parlamentoları Ortak Oturumu gerçekleşti

Ermenistan Dışişleri Bakan yardımcısı Şavarş Koçaryan konuşmasında Gümrük Birliğine üyelik kararı sonrasında Ermenistan’da oluşan duruma değindi, atılan adımlardan bahsetti. Avrasya Ekonomi Yüksek Komisyonu tarafından Ermenistan’ın «Gümrük Birliği» üyeliği ″yol haritası″nın Aralık ayında onaylanmasının öngörüldüğü bilgisini verdi. Koçaryan, Ermenistan’ın bu yönde çalışmalar gerçekleştirdiğini belirtti. Dışişleri Bakan yard. Ermenistan yasalarının Gümrük Birliği yasalarıyla uyumlaştırılması sorununa değindi. Koçaryan’ın kanaatince Erivan Şubat ayına kadar fiilen Gümrük Birliğine ve Ortak Ekonomik Alana üyelik anlaşmasını imzalamaya hazır olacak.

***
17 Kasım’da Ermenistan Millet Meclisinde,  Meclis Dış İlişkiler Daimi Komisyonu ve RF Devlet Duması BDT İşleri, Avrasya Entegrasyon ve Yurttaşlarla Bağlar Komisyonu Ortak Oturumu gerçekleşti.
Açılış konuşmasını yapan Ermenistan millet Meclisi Bşk. Yard.Hermine Nağdalyan, Meclis Bşk. Hovik Abrahamyan’ın mesajını okudu. Abrahamyan mesajında; Ermenistan ve Rusya stratejik ortaklığının devletlerarası tüm işbirliği doğrultularına başarıyla geliştiğini ifade ederek, Ermeni tarafının Rus çalışma arkadaşlarıyla  aktif ve yapıcı çalışmaya hazır olduğunu belirtti.
Abrahamyan mesajında, buluşmanın iki ülke parlamentoları daimi komisyonları düzeyinde ilk ortak oturum olduğuna dikkat çekerek, bu formatta buluşa ve müzakerelerin daimi mahiyet taşıması yönünde umudunu ifade etti.
Ermenistan Gümrük Birliği çerçevesinde, özellikle Avrasya Ekonomik Alanına  üyelik perspektifini dikkate alarak parlamentolar arası partnerliğin gelişimiyle ilgilenmekte.
Abrahamyan mesajında, ortak oturum ve yuvarlak masa katılımcıları arasında ilginç görüş alışverişleri olacağı yönünde kanaatini ifade etti.
Meclis Dış İlişkiler Daimi Komisyon üyesi ve RF Devlet Duması BDT İşleri, Avrasya Entegrasyon ve Yurttaşlarla Bağlar Komisyonu Bşk. Leonid Slutsk konuşmasında Ermeni-Rus asırlık dostluğunun önemini kaydetti ve iki ülke arasındaki bağların farklı yönlerde geliştiğini belirtti. Gümrük Birliği ve Avrasya Ortak Ekonomik Alanına Ermenistan’ın üyeliği müzakerelerin ana ekseninde yer alacak. Komisyonların başkanları oturum katılımcılarına verimli ve yapıcı çalışma dilediler.
Ermenistan Dışişleri Bakan yard.Şavarş Koçaryan konuşmasında Gümrük Birliğine üyelik kararı sonrasında Ermenistan’da oluşan duruma değindi, atılan adımlardan bahsetti. Avrasya Ekonomi Yüksek Komisyonu tarafından Ermenistan’ın «Gümrük Birliği» üyeliği ″yol haritası″nın Aralık ayında onaylanmasının öngörüldüğü bilgisini verdi. Koçaryan, Ermenistan’ın bu yönde çalışmalar gerçekleştirdiğini belirtti. Dışişleri Bakan yard. Ermenistan yasalarının Gümrük Birliği yasalarıyla uyumlaştırılması sorununa değindi. Koçaryan’ın kanaatince Erivan Şubat ayına kadar fiilen Gümrük Birliğine ve Ortak Ekonomik Alana üyelik anlaşmasını imzalamaya hazır olacak.
Artak Zakaryan ve Leonid Slutsk «Avrasya Ekonomik Sahasında Gelişim Süreçleri» temalı konuşmalar yaptılar.
Zakaryan, Ermenistan’ın ilişkilerin istikrarının Rusya, AB ve ABD’nin etkisi sonucu tesis olduğu bir bölgede yaşadığını ifade etti. Zakaryan, Dağlık Karabağ sorununun barışçı çözümünün  AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının himayesinde bulunduğunu ve sorunun çözümünün Ermenistan için öncelikli olduğunu ve bu şekilde kalmaya devam ettiğini belirtti. Rusya’nı stratejik ve askeri-politik müttefiki olarak Ermenistan, kuşkusuz Moskova’nın dış politika inisiyatiflerinin başarısıyla, Rus ekonomisinin gelişmesi ve güçlenmesiyle, Rusya’nın uluslararası itibarının pekişmesiyle  ilgilenmekte. Artak Zakaryan, Ermenistan’ın Avrasya entegrasyonuna katılımına değinerek, bunun ilk elde ülkenin gelişimi, bölgede barışın temini ve yurttaşlarımızın refahının yükseltilmesi için yeni kaynakların kullanımı çabasından kaynaklandığını belirtti. Komisyon başkanı Abhazya Demiryolunun yeniden açılmasının Ermenistan için stratejik bir mesele olduğu kanaatini ifade ederek ″Bu sebeple bölgesel ve global süreçleri, özellikle Gümrük Birliği üyesi ülkeler ticaret hacmi artışındaki etkileyici göstergeler olmak üzere dikkatle takip ediyoruz.″ dedi.
Leonid Slotsk, Gümrük Birliği çerçevesinde işbirliği formatına değindi ve bu bağlamda Rusça dilbilgisi düzeyinin yükseltilmesine yönelik adımlar, eğitim-kültür merkezleri açılmasının önemine dikkat çekti.
Ermeni ve Rus parlamenterler; Ermeni-Rus parlamentolar arası işbirliği ve Gümrük Birliğinin şekillenmesi süreci, AGİT, Avrupa Konseyi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Bağımsız Devletler Topluluğu, NATO Parlamenterler Asambleleri işbirliği sorunlarına ilişkin görüşlerini ifade ettiler.
Oturum «Parlamenterlerin rolü ve Avrasya Ekonomik sathında  entegrasyon süreçlerinin pekişmesi perspektifi» temalı yuvarlak-masa çerçevesinde Ermeni ve Rus milletvekilleri, hükümet üyeler ve uzmanların konuşmalarıyla devam etti.
Oturum sonunda ortak bildiri kabul edildi.
News from Armenia – NEWS.am

http://news.am/tur/news/181241.html

Yorumlar kapatıldı.