İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya’daki Hıristiyan Bir Türk Vatandaş Koru’ya Sitem Etti

İspir Bayraktaroğlu, Papaz Elias Ezher’in yönettiği Pazar Ayini’nin bir kısmını da izleyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve beraberindeki heyetten üç talepte bulundu. 23 Nisan’da Halep’te kaçırılan iki dini liderin bulunması konusunda yardım, dünyanın ilk kilisesi Antakya’daki St.Pierre’nin hafriyattan zarar görmesinin engellenmesi ve Hıristiyanlara eşit muamele şeklinde taleplerini sıralayan Bayraktaroğlu, “Biz Türk çocuğuyuz. Ricam bizleri eşit görmenizdir.” dedi… Kilisedeki bir Hıristiyan vatandaş, konsolosluklarda kendilerine farklı muamele yapılabildiğinden yakınırken, bir diğer Hıristiyan vatandaşın “Biz Türk çocuğuyuz, bize ‘Gâvur’ denilmesin.” talebi dikkat çekti.Bakan Yardımcısı Koru, Hıristiyan vatandaşlara farklı muameleye toleranslarının olmadığını vurguladı. 

***
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru’ya Almanya’daki Hıristiyan Türk bir vatandaş, “Biz Türk çocuğuyuz, bize ‘Gâvur’ denilmesin.” talebi dikkat çekti.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve beraberindeki başkonsoloslardan oluşan heyet Almanya’nın Köln şehrinde Türkiyeli Hıristiyanların sorunlarını dinledi. St. Dimitrios Rum Ortodoks Kilisesi ve St. Petrus–St. Paulus Süryani Ortodoks Kilisesi’ndeki Hıristiyan vatandaşlar, “Biz Türk çocuğuyuz. Farklı muamele yapılmasın. ‘Gâvur’ denmesin.” diyerek şikayetlerini dile getirdi.
Bakan Yardımcısı Naci Koru, Berlin Büyükelçisi Hüseyin A. Karslıoğlu ve Almanya’da görevinin başında bulunan 13 başkonsolos, kilisede sıcak bir karşılama ile ağırlandı. Heyete kahvaltı ikram eden St. Dimitrios Rum Ortodoks Kilisesi muhasibi İspir Bayraktaroğlu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bayraktaroğlu, Almanya’da bin 500 civarında aileyi temsilen 18 cemiyetleri olduğunu söyledi.
“BİZLERİ EŞİT GÖRÜN”
İspir Bayraktaroğlu, Papaz Elias Ezher’in yönettiği Pazar Ayini’nin bir kısmını da izleyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve beraberindeki heyetten üç talepte bulundu. 23 Nisan’da Halep’te kaçırılan iki dini liderin bulunması konusunda yardım, dünyanın ilk kilisesi Antakya’daki St.Pierre’nin hafriyattan zarar görmesinin engellenmesi ve Hıristiyanlara eşit muamele şeklinde taleplerini sıralayan Bayraktaroğlu, “Biz Türk çocuğuyuz. Ricam bizleri eşit görmenizdir.” dedi.
“BİZE GAVUR DENİLMESİN”
Kilisedeki bir Hıristiyan vatandaş, konsolosluklarda kendilerine farklı muamele yapılabildiğinden yakınırken, bir diğer Hıristiyan vatandaşın “Biz Türk çocuğuyuz, bize ‘Gâvur’ denilmesin.” talebi dikkat çekti.Bakan Yardımcısı Koru, Hıristiyan vatandaşlara farklı muameleye toleranslarının olmadığını vurguladı. Koru, bu gibi durumları başkonsoloslara bildirmelerini isterken, Berlin büyükelçisi Karslıoğlu, genç Hıristiyan vatandaşları Türkiye ile bağlarının kopmaması için büyükelçiliğe davet etti.
TÜRKİYE YÜZ YILLARDIR BU ŞEKİLDE GÜÇLENDİ
Heyet ardından St. Petrus–St. Paulus Süryani Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret etti. Kilise Cemiyet Başkanı İbrahim Alıcı, Mor Gabriel Manastırı’nın iadesi başta olmak üzere Türkiye’de çok olumlu şeyler olduğunu, bunun da kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Kilisenin ruhani lideri papaz Numan Dağ ise “Bazı Müslüman arkadaşlar bize ‘Gâvur’ diyor. Bu güzel bir kelime değil. Rica ediyorum bir daha bu kelime kullanılmasın.” dedi.
Bakan Yardımcısı Koru ise, iki yıl önce geldiğinde Mor Gabriel sorunu olduğunu, ancak bu sorunun bugün ortadan kalktığını söyledi. Türkiye’de değişik dinler, inanç grupları olduğunu hatırlatan Koru,”Biz bu şekilde güçlüyüz. Hep bir arada yoğrulduk, Türkiye yüz yıllardır bu şekilde güçlendi. Gayri Müslimlere başka türlü hitap edilmesi kesinlikle tolere edebileceğimiz bir şey değil. Bunları bize bildirin.” dedi.
Köln’de inşa edilen DİTİB Merkez Camii’ne uğrayan heyet daha sonra da Hausen’deki Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü’nü ziyaret ederek Aşure-Matem Erkanı’nı izledi, dualara eşlik etti.Heyet, Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin’in ev sahipliğinde gerçekleşen başkonsoloslar toplantısı vesilesiyle Köln’de bir araya gelmişti.

Yorumlar kapatıldı.