İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Halısından Korkmak

Nadya Uygun
1925 yılının Aralık ayında, Noel’e yakın, Ghazir kentinden (Beyrut’a yakın) ABD’nin Beyaz Saray’ına çok özel bir hediye teslim edilir.  Ermeni soykırımından sağ kurtulabilen bu çocukların NER (Near East Relief) adlı kuruluşu bir minnet, bir teşekkür jestidir bu eşsiz sanat eseri. Bu sadece bir halı değil… 400 Ermeni yetimin minnet ve umutla dokuduğu, düşlerini, acılarını her düğüme yansıttığı bir tarihi eser, bir minnet ve acı simgesi! Ermeni tarihçilerin, akademisyenlerin ve konuyla ilgilenen aktivistlerin dileği, bu kadar önemli bir eserin neden 20 küsur yıldır bir depoya terk edilmiş oluşu? 


Konuyla ilgilenen çok değerli tarihçiler var, Dr Martin Deranian çok uzun zamandır bu işin peşinde; Misak Kelechian belgeler ve halının tarihi ile çok ciddi çalışmaları var. Aralık ayında sergilenmesi planlanan Ermeni Yetimler Halısını yine son anda Beyaz Saray’ın kararı ile geri çekildiği öğrenildi..
mektuplar yazılıyor dünyanın dört bir yanına saçılmış Ermenilerden, bir cevap istiyoruz:  neden bir halıdan korkuyorsunuz? Yetimlerin bütün acılarına ve zor hayat koşullarına rağmen minnetle dokumuş oldukları bu eseri depoda saklamaya ne hakkınız var? Ölümüne ve sonra eşinin ölümüne kadar, Başkan Coolidge bu halıyı  Beyaz Saray’da ve özel konutunda sergilemiş, sonra Beyaz Saray’a iade edilmiş ve 1983’ten beri de depoda saklanıyor! Halıyı dokuyan küçük çocuklardan birinin (Vartouhi (Hovsepian) Gülezian) kızı yıllar sonra Bir Beyaz Saray filminde görür, halıyı tanır ve başvurur… Ailesiyle birlikte davet edilir ve halı ile birlikte 90 dakika geçirirler.. Bu Yetimler Halısı’nın bir dili olsa neler söyler dersiniz? Her ilmiği, her düğümü Ermeni ulusun çektiği çile ve acıyla dokunmuş, sessiz cığlıkları renkli şekillere, simgelere dönüşmüş, hala yaşayan bir tarih olarak karşımızda olacağı yerde, depoya terkedilmiş…
Biz, Ermeniler, soruyoruz Beyaz Saray yetkililerine:  Ermeni Yetimler Halısını ortaya çıkarınca , halının öyküsü de gün yüzüne çıkacak ve çok sevgili dost ülkeniz Türkiye’nin kalbi kırılacak öyle mi? Sizin açıklayamadığınızı biz söyleyelim… Ama unutmayın ki, inkârcı bir ülkenin, politik çıkarları için suyuna giden ve 400 yetimin acılı parmaklarıyla dokuduğu bu eseri hasıraltı eden bir ABD nasıl görünüyor dersiniz dünyaya?  Özgürlükler ülkesi ABD mi, hadi canım siz de, güldürmeyin insanı! Sizin özgürlükleriniz çıkarlarınızla sınırlı ne yazık ki!

http://www.aykiridogrular.com/haber-3226-Ermeni-Halisindan-Korkmak.html#.UokKxsQTDC2

Yorumlar kapatıldı.