İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dersim Hadisesi isyan değil soykırım projesi!

Dersimi Yeniden İnşaa Cemiyeti Seyid Rıza ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 76.yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı. Cemiyet tarafından yayınlanan açıklamada Türk devletinin 76 yıl önce işlediği cinayet ve soykırımların hesabını hala vermediğinin kaydedildiği açıklamada Ermeni, Süryani, Rum ve Kürt halklarına karşı soykırımlara dikkat çekildi.

***
Dersimi Yeniden İnşaa Cemiyeti Seyid Rıza ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 76.yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı. Cemiyet açıklamasında “Dersimde bir isyan, bir ayaklanma sözkonusu değil, devletin planlı, programlı bir soykırım projesi söz konusudur” denildi.
Cemiyet tarafından yayınlanan açıklamada Türk devletinin 76 yıl önce işlediği cinayet ve soykırımların hesabını hala vermediğinin kaydedildiği açıklamada Ermeni, Süryani, Rum ve Kürt halklarına karşı soykırımlara dikkat çekildi.
Dersim’in Kürtlere karşı soykırımda özel bir yer teşkil ettiğinin kaydedildiği açıklamada “İnkar, imha ve unutturulmaya çalışılan Dersimin kimliği, kültürü, inancı, tarihi ve gelenekleri ağır bir baskı altında. Esasında Kürt soykırımı bu yöntemle devam ediyor ve bunun en koyu tarzı Dersim’de uygulanıyor” ifadeleri kullanıldı.
Dersim’in kimliği, kültürü ve inancının ağır bir imha ve inkar altında olduğunun kaydedildiği açıklamada şunlar belirtildi: “Bugün Dersim’in kimliği, kültürü, inancı, gelenek ve görenekleri daha ağır bir imha ve inkar altındadır.
Kürt Özgürlük mücadelesinin yarattığı özüne dönme ruhu, Kürtlük ve Aleviliği koruma; devleti ve emrindekileri oldukça rahatsız etmiştir.
Bu nedenle Dersimli; olmayan kimliklere, inançlara, geleneklere yönlendirerek özünden koparıp parçalara bölmeye çalışıyorlar.
Dersimliler Seyid Rıza ve diğer bütün Dersim şehitlerinin anısına bağlı kalıp bu uğursuz oyunları boşa çıkararak soykırımın 76. yılında Seyid Rıza’ya bağlılığını ilan, düşmanın oyunlarını ise boşa çıkarmış olacaklar.”
Açıklamada devletin elini Dersim’den çekmesi ve Dersim üzerindeki kirli oyunlara son vermesi gerektiği ifade edilirken “Dersim ‘kimliliği’ altında Devletin kirli oyunlarına alet olan bütün kişi ve kurumları bu hain oyunda geri çekilmeye çağırıyoruz!” denildi.

Kaynak: http://www.haberdiyarbakir.com/dersim-hadisesi-isyan-degil-soykirim-projesi-61020h/

Yorumlar kapatıldı.