İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avustralya ile Anzak krizi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Ermeni soykırımına destek veren Avustralyalı milletvekillerinin 2015 yılında Çanakkale’deki Anzak anma törenlerine katılamayacağı iması tepki çekti… Basın mensuplarına tercüman aracılığıyla konuştuğu belirtilen Çiçek’in şöyle dediği öne sürüldü: “Eğer tarihçiler biraraya gelip Ermenilerin lehinde bir sonuca varıp “Türkler, siz yanlış yaptınız” derse  biz de ülke olarak bunu memnuniyetle kabul ederiz… Türkiye’de bizim Ermeni toplumuyla hiçbir sorunumuz yok. Sorunumuz, hâlâ bu tartışmanın propagandasını yapan Ermeni diasporasıyla”.

***
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Ermeni soykırımına destek veren Avustralyalı milletvekillerinin 2015 yılında Çanakkale’deki Anzak anma törenlerine katılamayacağı iması tepki çekti.
TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Ankara’da ağırladığı Avustralyalı gazetecilere verdiği dün yayınlanan röportajında Avustralya’nın New South Wales eyalet parlamentosunda mayıs ayında kabul edilen sözde Ermeni soykırımı tanıyan kararın çekilmesini isterken 2015’te yapılacak Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yıl anmasını hatırlattı.
Tarihçiler karar versin
Basın mensuplarına tercüman aracılığıyla konuştuğu belirtilen Çiçek’in şöyle dediği öne sürüldü: “Eğer tarihçiler biraraya gelip Ermenilerin lehinde bir sonuca varıp “Türkler, siz yanlış yaptınız” derse  biz de ülke olarak bunu memnuniyetle kabul ederiz… Türkiye’de bizim Ermeni toplumuyla hiçbir sorunumuz yok. Sorunumuz, hâlâ bu tartışmanın propagandasını yapan Ermeni diasporasıyla”.
MİSİLLEME UYARISI
Türkiye’nin de 1915’te Gelibolu’ya asker yolladığı için Avustralya aleyhine karar çıkarmak için TBMM’ye gidebileceğini söyleyen Çiçek, “Fakat bu iki ülke arasındaki ilişkiler için iyi olmaz. Avustralya’nın Türkiye tarafını dinlemeden soykırımla ilgili iddialara destek vermesi, iki ülke arasındaki ilişkilerde büyük tatsızlığa neden olabilir. Hatta Türkiye’deki Gelibolu anma etkinliklerini (2015 anmaları) tehlikeye sokabilir” diye devam etmiş.
100’üncü yılı yaklaşıyor
Avustralyalı ve Yeni Zelandalı turistler, 1915 Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden atalarını, çıkarmanın yapıldığı Anzak Koyu’nda anmak için her yıl Türkiye’ye geliyor. 25 Nisan 2015’teki etkinlik için düzenlenecek özel
törene Avustralyalılar için 8 bin bilet ayrıldı. Tarihi töreni kaçırmak istemeyen Avustralyalılar bu
sayıyı az buluyor.
Esef verici
Soykırım kararının kabul edildiği New South Wales Başbakanı Barry O’Farrell, Çiçek’in bu sözleri üzerine “Türk hükümetinden birinin Gelibolu çıkarmasının 100’üncü yıl anmasını siyasi amaçlar için kullanmaya çalışması esef verici” dedi. Avustralya Başbakanı Tony Abbott ise kendisi dahil sadece dört federal senatörün 2015 anma etkinliklerine davet aldığını, eyalet başbakanlarına ve eyalet senatörlerine ise davet yapılmadığını söyleyerek eleştiride bulundu.

Yorumlar kapatıldı.