İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Safrastyan: Türkiye Dışişleri Bakanının demeçleri oyunun bu bölümünün olağan bir parçası

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun demeçlerinin kendisi gerçeklikte hiçbir şey ifade etmiyor. NEWS.am muhabirine açıklama, Ermeni-Türk sınırının açılmasına ilişkin Türkiye Dışişleri bakanının sözlerine değinen  Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü Direktörü, Türkolog, Ruben Safrastyan’dan geldi.Türkiye Dışişleri bakanının sözlerine değinen  Safrastyan:  Türk tarafının yürüttüğü oyunun bu bölümünün olağan bir parçası olduğunu kaydederek ″Oyun şu: «Biz, Ermeni-Türk sınırını açmak istiyoruz, ancak Azerbaycan karşı, öyle ki sınır açılmıyor». Öyle ki burada hiçbir yenilik yok, Davutoğlu’ysa her zaman söylediğini tekrarladı.″ dedi. ″Demeç niçin şimdi yapıldı?″ sorusuna uzman bunun Türkiye’nin AB’yle müzakerelerinin tekrar başlaması ve Ermeni Soykırımının 100. yılının yaklaşmasıyla bağladı…”

***
Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Danutoğlu’nun demeçlerinin kendisi gerçeklikte hiçbir şey ifade etmiyor. NEWS.am muhabirine açıklama, Ermeni-Türk sınırının açılmasına ilişkin Türkiye Dışişleri bakanının sözlerine değinen  Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü Direktörü, Türkolog, Ruben Safrastyan’dan geldi.
Safrastyan bunun Türk tarafının yürüttüğü oyunun bu bölümünün olağan bir parçası olduğunu kaydederek ″Oyun şu: «Biz, Ermeni-Türk sınırını açmak istiyoruz, ancak Azerbaycan karşı, öyle ki sınır açılmıyor». Öyle ki burada hiçbir yenilik yok, Davutoğlu’ysa her zaman söylediğini tekrarladı.″ dedi. ″Demeç niçin şimdi yapıldı?″ sorusuna uzman bunun Türkiye’nin AB’yle müzakerelerinin tekrar başlaması ve Ermeni Soykırımının 100. yılının yaklaşmasıyla bağlantılandırdı. Demiryolunun açılma olanağına ilişki olarak Türkolog, bunun da, reel ön koşullar olmadığından aynı şekilde mümkün olmadığı görüşünü kaydederek ″Kendilerinin buna hazır olduklarına ilişkin emare yok. Ancak Türk tarafı, benzeri demeçlerle puan toplamaya çalışıyor″ dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda vekillere bilgi verdi. Basına kapalı toplantıda, Ermenistan sınır kapısı konusunda hazırlık yaptıklarını söyleyen Davutoğlu, yakın zamanda yapacağı Azerbaycan ziyaretindeki ana konunun da ipuçlarını verdi.
Davutoğlu Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti:  “2015’e yönelik çalışmalarımız da son sürat devam ediyor. Bizim talebimiz Karabağ’dan çekilmeleri . O konuda bir gelişme bekliyoruz. Eğergerçekleşirse hem sınır kapısı açılır, hem de demiryolu açılır ve bir sürü ilişkiler gelişir. Ama bunu Azerbaycan ile yapmayı istiyoruz” dedi.
Davutoğlu’nun bu açıklaması MHP’li Sinan Oğan’ın sorusu üzerine geldi. Oğan, seçim bölgesi olan Iğdır’da kapalı olan Ermenistan sınır kapısında ve demiryolunda birtakım çalışmalar olduğunu gözlediğini belirterek,  “Sınır kapısının açılmasına yönelik bir hazırlık mı var?” diye sordu
Davutoğlu, bu çalışmayı doğrulayarak, “Bizim böyle bir çalışmamız var. Azerbaycan’ı ikna edebilirsek bir sürpriz yapabiliriz. Sınır kapısında çalışmamız var” dedi. 2015 yılına yönelik çalışmaların son sürat devam ettiğini kaydeden Davutoğlu, bunun Ermenistan’ın Karabağ’dan çekilmesi şartına bağlı olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Bu gerçekleşirse hem sınır kapısı açılır, hem de demiryolu açılır. Tabii ki bunu Azerbaycan ile yapmayı istiyoruz” vurgusunu yaptı.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.