İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransızları Ermeni meselesiyle ilgili uyardı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) 37. Genel Kurulu’na katılmak üzere bulunduğu Fransa’nın başkenti Paris’te, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi… Avcı, 1915 olaylarına ilişkin iddialarla ilgili, Türk Tarih Kurumu’yla görüşerek özellikle Fransa’ya yönelik pilot bir bilgilendirme çalışması yapma niyetinde olduklarını vurguladı. Avcı, 7’den 70’e Fransa’da yaşayan tüm Türk vatandaşlarının bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

***
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) 37. Genel Kurulu’na katılmak üzere bulunduğu Fransa’nın başkenti Paris’te, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle biraraya geldi.
Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğunda düzenlenen programda konuşan Avcı, Fransa’daki Türk toplumun eğitim hayatıyla ilgili gelen soruları cevapladı ve 1915 olaylarına ilişkin iddiaların ders kitaplarında yer almasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Konuşmasına Paris’teki müşavir eksikliğine değinerek başlayan Avcı, bunun kendi hatalarını olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Biliyorum ki 4 yıldır Milli Eğitim buraya müşavir atamıyor. Bunun sorumlusu biziz. Ama sadece Paris’te değil, Almanya’da, İngiltere’de, New York’ta da ya emaneten götürülüyor ya da hiç yok. Bu konuda hatamızı kabul ediyoruz. Bununla ilgili verilen sözlerin tutulmamasının nedeni de konuyla ilgili hazırlanan yönetmeliğin Danıştay tarafından iptal edilmiş olması. Şimdi en son sendikaların yapabileceği tüm itirazları da hesaba katarak yeni yönetmeliğimizi hazırladık. Bugünlerde son şeklini vereceğiz. İnşallah en kısa zamanda o yönetmeliği çıkaracağız ve bundan önceki Bakanımız Ömer Dinçer’in de size söylediği gibi en kısa zamanda bu işi çözeceğiz. Bunu bir özeleştiri olarak kabul ediniz. Eğer yönetmelikle ilgili süreç uzayacak olursa geçici görevlendirmeler de yapabiliriz.”
Avcı, 1915 olaylarına ilişkin iddialarla ilgili, Türk Tarih Kurumu’yla görüşerek özellikle Fransa’ya yönelik pilot bir bilgilendirme çalışması yapma niyetinde olduklarını vurguladı. Avcı, 7’den 70’e Fransa’da yaşayan tüm Türk vatandaşlarının bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Büyükelçiliğin de konuya ilişkin gerekli adımlarını attığını dile getiren Avcı, bu gibi durumlarda sadece resmi kanallardan verilen tepkilerin yetersiz olduğuna, toplumsal tepkilerin de ortaya konulması gerektiğine dikkati çekti.
Söz konusu iddiaların Fransa ‘daki ders kitaplarında da yer aldığını belirten ve konuyu en kısa zamanda Fransız mevkidaşı ile görüşeceğini ifade eden Avcı, şunları söyledi:
“Ders kitapları mevzusu bizim açımızdan en önemli gündem maddelerinden biri. Bu kitaplarda sadece Ermeni meselesi değil,  bizi hiç ilgilendirmeyen bir konuda, Fransızlarla İngilizler arasında yine böyle bir tarihi çarpıtma olsa bile bizi rahatsız eder. Kaldı ki burada büyük haksızlık var. Bu kadar Türk öğrencinin olduğu yerde yabancı düşmanlığını körükleyecek bu ifadeleri kullanmak pedagojik de değil. Bu çocuklar arasında nefret suçunu teşvik eder, yabancı düşmanlığını teşvik eder. Üstelik bu, öyle pedagojik nedenlerle alınmış bir karar değil, siyasi bir karardır.”
Programda Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ve Türkiye’nin Paris Başkonsolosu Turgut Kural da bulundu.

Yorumlar kapatıldı.