İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azerbaycan yönetimi, İran karşıtı adımlar için süper devletleri iknaya çalışıyor

Rudik Yaralıyan, sınır kapılarının kapanmasının İran için değil kesinlikle Azerbaycan için elverişli olduğunu kaydederek ″Böylece Azerbaycan için, iki halkın teması açısından kimi sorunlar olduğundan,  ilerde sınırdan geçişleri zorlaştırmak için vesile yaratılmakta. Bu temaslar daha yoğun olursa, Azerbaycan yönetim çevreleri için ciddi tehditler yaratır.″ dedi. Yaralıyan, örneğin Talışlar’da İrani halklarla temas sonucunda ulusal bilincin gelişmekte olduğunu, bunun Azerbaycan için ciddi bir tehdit oluşturabileceğini belirtti.

***
Azerbaycan yönetimi İran-Azerbaycan sınırında meydana gelen olaya ilişkin birçok hipotez sunmakta, ancak İran tarafının görüşü daha güvenilir. Açıklama bugün 9 Kasım’da düzenlenen basın toplantısında, İran-Azerbaycan sınır kapılarının kapanması konusuna değinen  İran uzmanı Rudik Yaralıyan’dan geldi.
Yaralıyan, sınır kapılarının kapanmasının İran için değil kesinlikle Azerbaycan için elverişli olduğunu kaydederek ″Böylece Azerbaycan için, iki halkın teması açısından kimi sorunlar olduğundan,  ilerde sınırdan geçişleri zorlaştırmak için vesile yaratılmakta. Bu temaslar daha yoğun olursa, Azerbaycan yönetim çevreleri için ciddi tehditler yaratır.″ dedi. Yaralıyan, örneğin Talışlar’da İrani halklarla temas sonucunda ulusal bilincin gelişmekte olduğunu, bunun Azerbaycan için ciddi bir tehdit oluşturabileceğini belirtti.
İran uzmanı sınır kapılarının kapanmasının ekonomik açıdan tabii ki Azeraycan’a zarar vereceğini ifade ederek  ″Durumun ciddi bir tehlikeye dönüşeceğini sanmıyorum, ancak bunun sonucunda İran ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerde gerilim azalmaz. İran’da, Azebaycan’da ne gibi eğilimler olduğunu ve ne gibi bir politika yürüttüğünü çok iyi anlıyorlar″ dedi.
Yaralıyan, Azebaycan tarafından bu şantajın, Azerbaycan’ın bölgede İran karşıtı bir etmen olduğu ve böyle kalmaya devam ettiğine yönelik süper devletlere bir mesaj olabileceğini de ifade ederek ″Özellikle halihazırdaki jeopolitik süreçler etabında, Azerbaycan’daki rezil cumhurbaşkanalığı seçimleri sonrasında Azerbaycan rejime yönelik baskıların artması koşullarında, Azerbaycan yönetimi, kendilerinin İran karşıtı bir hava içinde olduklarını  süper devletlere kanıtlama ve ikna etme konusunda çaba göstermekteler.
Azerbaycan-İran sınırında meydana gelen olay sonucu, Azerbaycan’ın 6 Kasım’da Poldeşt sınır kapısını kapattığını, İran’ın buna yanıt olarak 7 Kasım’da Çulfa ve Bilyasuvar sınır kapılarını kapattığını hatırlatalım.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.