İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Beyaz Saray, Ermeni Halısının Sergilenmesine İzin Vermiyor

TurkishNY.com – Sözde Ermeni soykırımı sırasında Amerika tarafından mültecilere verilen desteğe ilişkin bir teşekkür hediyesi olarak 1925 yılında Başkan Calvin Coolidge’e takdim edilen “Yetim Halısı” isimli halı, tartışma konusu haline geldi. Los Angeles Daily News’un haberine göre yetim Ermeni kız çocukları tarafından örülen ve halihazırda Beyaz Saray’daki bir depoda bulunan “Yetim Halısı”nın, Aralık ayında Washington D.C.’deki Smithsonian Institute’ta planlanan bir sergide gösterime sunulması bekleniyordu. Fakat Beyaz Saray, Ekim ayı ortalarında yaptığı küçük bir açıklamayla söz konusu halının müzeye ödünç verilmeyeceğini belirtti.

 “Yetim Halısı”nın sergilenmesinden yana olan Ermeni yanlısı Kongre Üyesi Adam Schiff (Demokrat – Burbank), bu haftanın başlarında Temsilci David Valadao (Cumhuriyetçi – Hanford) ile birlikte Beyaz Saray’a gönderdiği bir mektupla Beyaz Saray’a bu konudaki duruşunu yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

Cuma günü telefon aracılığıyla bir röportaj veren Schiff, halının sergilenmesinin reddedilişinin kendisine sözde Ermeni soykırımının “kabullenilmesinden bir kez daha geri çekilme” gibi geldiğini belirtti.
  
Beyaz Saray’a gönderilen mektup, aralarında Brad Sherman’ın (Demokrat – Sherman Oaks) da bulunduğu Temsilciler Meclisi’nin 31 üyesi tarafından imzalandı.

İçerisinde halının da bulunduğu söz konusu serginin, sözde Ermeni soykırımından “kurtulan” ve ABD’ye göç etmiş ebeveynlere sahip uzman Hagop Martin Deranian tarafından yazılan “Başkan Calvin Coolidge ve Ermeni Yetim Halısı” isimli kitabın yayım tarihiyle aynı zamana denk gelmesi için 16 Aralık tarihinde yapılması planlanmıştı.
Söz konusu kitapta halının kökenlerinden ve sözde Ermeni soykırımı sırasında yetim kaldıkları iddia edilen ve ABD misyonerlerinin ve hükümetinin sosyal yardımlarıyla desteklenmiş olan yaklaşık 100.000 çocuğun dramından bahsediliyor.
“Yetim Halısı”, ABD Kongresi aracılığıyla destek gören Near East Relief’in Ghazir Yetimhanesinde kalan kız çocukları tarafından yapıldı.
Konuya ilişkin olarak Beyaz Saray, halıyı müzeye ödünç vermeyi kabul etmeyişine bir izahat getirmediği sade bir açıklamada bulundu.
Açıklamada, “Ghazir halısı, Ermenistan ve ABD halkları arasındaki yakın ilişkilerin bir hatırlatıcısıdır. Üzülerek belirtmek durumundayız ki (halının) bu aralar ödünç verilmesi mümkün değil” ifadelerine yer verildi.Fakat Schiff ve Ermeni toplumu grupları, Beyaz Saray’ın halının sergilenmesini kabul etmeyişinin arkasında siyasi nedenler olduğundan şüpheleniyorlar. Schiff, halının gösteriminin kabul edilmeyişinin büyük olasılıkla Türkiye’den gelen diplomatik baskının bir sonucu olduğunu iddia ediyor.Schiff, “Başka bir neden düşünemiyorum. Müsait değil ne demek anlayamıyorum. Kuru temizleyicide değil ya” dedi.
Beyaz Saray, Schiff’in mektubuna ya da Ermeni Ulusal Komitesi (Armenian National Committee) üyeleri tarafından gönderilen benzer içerikli e-postalara henüz yanıt vermiş değil.

Yorumlar kapatıldı.