İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu’ndan sürpriz Ermenistan hazırlığı

Ebru Toktar Çekiç
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun TBMM Dışişleri Komisyonu’na yaptığı bilgilendirme toplantısında Türkiye’nin Ermenistan sınır kapısını açmaya yönelik bir çalışma içinde olduklarını, Azerbaycan’ı ikna etmeleri söz konusu olursa böyle bir sürpriz yapabileceklerini açıkladı. Davutoğlu, “2015’e yönelik çalışmalarımız da son sürat devam ediyor. Bizim talebimiz Karabağ’dan çekilmeleri . O konuda bir gelişme bekliyoruz. Eğer gerçekleşirse hem sınır kapısı açılır, hem de demiryolu açılır ve bir sürü ilişkiler gelişir. Ama bunu Azerbaycan ile yapmayı istiyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda vekillere bilgi verdi. Basına kapalı toplantıda, Ermenistan sınır kapısı konusunda hazırlık yaptıklarını söyleyen Davutoğlu, yakın zamanda yapacağı Azerbaycan ziyaretindeki ana konunun da ipuçlarını verdi.
Davutoğlu’nun bu açıklaması MHP’li Sinan Oğan’ın sorusu üzerine geldi. Oğan, seçim bölgesi olan Iğdır’da kapalı olan Ermenistan sınır kapısında ve demiryolunda birtakım çalışmalar olduğunu gözlediğini belirterek,  “Sınır kapısının açılmasına yönelik bir hazırlık mı var?” diye sordu.
Davutoğlu, bu çalışmayı doğrulayarak, “Bizim böyle bir çalışmamız var. Azerbaycan’ı ikna edebilirsek bir sürpriz yapabiliriz. Sınır kapısında çalışmamız var” dedi. 2015 yılına yönelik çalışmaların son sürat devam ettiğini kaydeden Davutoğlu, bunun Ermenistan’ın Karabağ’dan çekilmesi şartına bağlı olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Bu gerçekleşirse hem sınır kapısı açılır, hem de demiryolu açılır. Tabii ki bunu Azerbaycan ile yapmayı istiyoruz” vurgusunu yaptı.
“GÜVENLİK İÇİN GEREKİRSE YAPARIZ”
CHP’li Aytuğ Atıcı’nın, “Berlin duvarının yıkılmasını çığır olarak görüyorsunuz ama dönüp Nusaybin’de duvar inşa ediyorsunuz” eleştirisi üzerine Davutoğlu, “Güvenlik için gerekirse yaparız. Ülkemizin güvenliği önemlidir” dedi. CHP’li milletvekilleri ile Bakan Davutoğlu arasında Suriye politikası üzerinden sert bir tartışma yaşandı. CHP’li Aytuğ Atıcı, “Afganistan ve Irak’a demokrasi götürmeye çalışanlardan ders almadınız ki Suriye’ye demokrasi götürmeye çalışıyorsunuz” diye konuştu.
Bakan Davutoğlu’nun, Suriye’de muhalefete destek vermeye devam edeceklerini söylediği öğrenildi. Bunun üzerine Atıcı, “Ama sizin verdiğiniz destekle muhalifler Suriye’de kan döküyor. Sizin desteğiniz olmasa ‘Allahu Ekber’ diyerek kelle koparmayacaklardı” dedi.
CHP’li Refik Eryılmaz da yabancı basında, muhaliflerle yapılan röportajlarda radikal grupların “Erdoğan babamızî şeklindeki açıklamaları olduğuna dikkat çekerek, “Muhaliflerin Türkiye’de toplantılar yapması ve sınırı istediği gibi kullanmasına, lojistik destek sağladığına yönelik açıklamalar var. Bunlar uluslararası alanda terörist kabul edilen gruplar. Bu ilişkiler Türkiye’nin başını ağrıtır” görüşünü ortaya koydu.
“ÖYLE BİR ŞEY YOK”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP’li vekillerin eleştirisine tepki göstererek, “Siz gidip Beşar Esad ile görüşmüştünüz değil mi?” diye sordu. CHP’li Eryılmaz’ın, “Evet o sizin söylediğiniz gibi konuşmuyor. Türkiye’nin demokratik taleplerden çok Müslüman Kardeşleri iktidara getirmeye çalıştığınızı söylüyor” sözleri üzerine Davutoğlu’nun şu tepkiyi gösterdiği öğrenildi:
“Siz Suriye devlet başkanının söylemlerine göre mi, yoksa bizim dışişleri bakanı olarak söylemlerimize göre mi hareket edeceksiniz? Kime inanacaksınız? Muhalefet bizi ‘dün kardeşimiz dediğimiz Suriye ile sabah uyandık düşman olduk’ diye eleştiriyor ama öyle bir şey yok. Biz onların demokratik açılım yapması için 10 ay uğraştık!”

Yorumlar kapatıldı.