İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azeri ve Ermeni liderler Karabağ için bir araya geliyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Yukarı Karabağ sorununun çözümü için yeniden bir araya geliyor. Ermeni işgali altındaki Azeri toprakları ile ilgili sorunu çözmek için çalışan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu temsilcileri 4-5 Kasım’da bölgede incelemelerde bulundu.

Rusya’dan İgor Popov, Fransa’dan Jacques Faure ve ABD’den James Warlick ve AGİT temsilcisi Andrzej Kasprzyk’nin 4-5 Kasım’da Azerbaycan ve Ermenistan’a ziyaret gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, “AGİT heyeti 4 Kasım’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’le, 5 Kasım’da da Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’la bir araya geldi. İki ülke dışişleri ve savunma bakanları ile de ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirildi.” denildi.
Bu ay içinde iki liderin yeniden bir araya gelerek görüşebilmesi için çalışmaların süreceği kaydedilen açıklamada, taraflardan ortamı gerecek açıklamalardan uzak durmaları, askeri çözüm değerlendirmelerinin sadece barış sürecine zarar verdiği ifade edildi.
Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarında hak iddia etmesi ile 1988’de başlayan kriz, 1992’de savaşa dönüşmüş; ardın da Ermenistan Yukarı Karabağ ve 7 bölge dahil olmak üzere Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal etmişti. 1994’de ateşkes anlaşması imzalanmasına rağmen henüz Rusya, Fransa ve ABD’nin eş başkanlıklarını yaptığı Minsk Grubu barış anlaşmasının imzalanmasında başarı sağlayamadı.
Ermenistan: Azerbaycan saldırırsa Rus gücüne ihtiyacımız yok
Ermenistan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yukarı Karabağ’ı almak için Bakü’nün saldırması durumunda Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ya da Rus askeri üssüne ihtiyaçları olmadığını açıkladı. Azeri müdahalesine karşı koyabilecek potansiyele sahip olduklarını savunan bakanlık, KGAÖ üyeliği ve Rus üslerinin muhtemel üçüncü ülkelerin saldırılarına yönelik alınan tedbir olduğu kaydedildi.
Rusya’nın Ermenistan’da bulunan 102’inci askeri üssünün komutanı Andrey Ruzinski Rus askeri gazete Krasnaya Zvezda’ya yaptığı açıklamada, güvenlik anlaşması çerçevesinde Azerbaycan’dan Ermenistan’a bir saldırı olması durumunda Rus üssünün olaya müdahalede bulunacağını söyledi.
Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ise AGİT yetkilileri görüşmesinde Rus komutanın açıklamalarına sert tepki gösterdi.
Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Ohanyan ise Rusya ile çok önemli savunma anlaşmaları olduğuna dikkat çekti.
(cha)

Yorumlar kapatıldı.