İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İsmine İtiraz

AK Parti’li Mehmet Metiner, Bu isim, biz ve bizden olmayan akrabalarımız anlayışı izlenimi uyandırır ki bu da yeni Türkiye’de inşa etmek istediğimiz demokratik vatandaşlık anlayışına uygun bir isimlendirme olmaz. Türkiye’den giden herkes Türkiyelidir ve bizdendir; Kürt de Arap da Laz da Çerkez de Alevi de Sünni de Müslüman da gayrimüslim de olsa. Bizim Ak Parti olarak, herkesi kendimizden bilen bir Türkiyelilik anlayışımızı var. Dolayısıyla, bu bakış açısının yeni Türkiye’nin kuşatıcı vatandaşlık tanımı ile de bağdaşır bir isimlendirme olduğu kanaatinde değilim. Biz yeni bir Türkiye inşa etmeye çalışıyoruz.

***
AK Parti’li Mehmet Metiner: “”Bu isim, yeni Türkiye’de inşa etmek istediğimiz demokratik vatandaşlık anlayışına uygun bir isimlendirme değil. Keşke başka bir isim olabilseydi”
COŞKUN ERGÜL – Ak Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı” ismine itiraz ederek, bu ismin Ak Parti’nin Türkiye’de inşa etmek istediği demokratik vatandaşlık anlayışına uygun bir isimlendirme olmadığını ileri sürdü.
Metiner, AA muhabirinin, “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın isminde neye itiraz ediyorsunuz?” sorusu üzerine, tıpkı Türkiye’de yaşayan herkesin Türk olmadığı gibi, Türkiye’den yurtdışına giden herkesin de Türk olmadığını söyledi.
Bu bakış açısının, dışarıya Türkiye’den giden bütün yurttaşları kapsadığı kanaatinde olmadığını belirten Metiner, “Bu isim doğru bir isimlendirme değil, keşke başka bir isim olabilseydi” dedi.
Metiner, “Ne olabilirdi?” sorusuna, şu yanıtı verdi:
“Akraba topluluk nedir? Hangi topluluklar kimin akrabasıdır? Kürtler, Araplar, Çerkezler akraba topluluk mudur? Akraba topluluklardan kastettiğimiz nedir? Onlar niye bizim akrabalarımız oluyor? Bu ülkeden giden herkes zaten bizim akrabamızdır. Bu isim, biz ve bizden olmayan akrabalarımız anlayışı izlenimi uyandırır ki bu da yeni Türkiye’de inşa etmek istediğimiz demokratik vatandaşlık anlayışına uygun bir isimlendirme olmaz.
Türkiye’den giden herkes Türkiyelidir ve bizdendir; Kürt de Arap da Laz da Çerkez de Alevi de Sünni de Müslüman da gayrimüslim de olsa. Bizim Ak Parti olarak, herkesi kendimizden bilen bir Türkiyelilik anlayışımızı var. Dolayısıyla, bu bakış açısının yeni Türkiye’nin kuşatıcı vatandaşlık tanımı ile de bağdaşır bir isimlendirme olduğu kanaatinde değilim. Biz yeni bir Türkiye inşa etmeye çalışıyoruz. Türkiye’de yaşayan herkesi kendimizden bilen, yeni bir demokratik vatandaşlık anlayışı inşa etmeye çalışıyoruz. Bu isimlendirmenin, sözüne ettiğim gerekçeler dolayısıyla uygun bir isimlendirme, kapsayıcı bir isimlendirme olduğu kanaatinde değilim.” – Tbmm

http://www.haberler.com/yurtdisi-turkler-ve-akraba-topluluklar-baskanligi-2-5255853-haberi/

Yorumlar kapatıldı.