İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suriyeli Hristiyanlar anlatıyor

BBC’nin haberine göre Suriye’deki 1,75 milyonluk Hristiyan nüfusunun üçte biri sürülmüş ya da ülkeyi terk etmiş. Bu insanların geçiş noktalarından biri de Türkiye. Türkiye’de kalan Suriyeli Hristiyanlardan yaklaşık 1200 kişi İstanbul’un farklı semtlerine dağılmış durumda.

****
© Photo: RIA Novosti
Suriye’de devam eden çatışmaların arasında kalan farklı mezhep ve etnik kökenden çok sayıda insan daha güvenli bir yer için ülkesini terk ediyor. Bu insanların geçiş noktalarından bir de Türkiye.
Suriyede şiddete maruz kalan farklı mezhep ve etnik kökenden pek çok insanın arzusu, güvenli yerlere sığınabilmek. Sünni ya da Kürt grupların yanı sıra Suriyeli Hristiyanlar da hiç azımsanmayacak sayılarda ülkeyi terk ediyor.
BBC’nin haberine göre Suriye’deki 1,75 milyonluk Hristiyan nüfusunun üçte biri sürülmüş ya da ülkeyi terk etmiş. Bu insanların geçiş noktalarından biri de Türkiye. Türkiye’de kalan Suriyeli Hristiyanlardan yaklaşık 1200 kişi İstanbul’un farklı semtlerine dağılmış durumda.
BBC muhabiri Elçin Poyrazlar’in haberine göre Samatya’daki Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Altınışık, Suriyeli Hristiyanların ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenen isimlerden biri. Altınışık, bu insanların asıl amaçlarının Avrupa’ya gitmek olduğunu ve Türkiye’ye geçici olarak geldiklerini belirtiyor.
Suriyeli Hristiyanlar bir buçuk senedir Türkiye’ye geliyor ve yaklaşık yüzde 35’inin akrabası burada yaşıyor. Büyük bir kısmı akrabalarında barınan Suriyeli Hristiyanların bir kısmı da Vakıf ve İstanbul Süryani Ortodoks Metropolitliği’nin kanatları altında.
“Bize müracaat edenlerin yeme, içme, barınma ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunu da İstanbul’daki Süryani cemaatinden topladığımız bağışlarla yapıyoruz” diyen Altınışık, şu bilgileri paylaşıyor: “Samatya’daki kilisenin karşısındaki binada 50’ye yakın kişi kalabiliyor. Ancak 10-15 günde bir kalanlar değişiyor. Avrupa’daki bir ülkeye vizesini alan kişiler gidince yerlerine başkaları geliyor.
Türk hükümetinin yardımlarından çok memnun olduklarını da ifade eden Altınışık, Kızılay’ın kuru gıda yardımında bulunduğunu, emniyet müdürlüğün de Suriyelilerle yakından ilgilendiğini belirtiyor.
TÜRKİYE’DE 1600 SURİYELİ HRİSTİYAN VAR
Şu anda İstanbul’da 1200 kadar Suriyeli Hristiyan var. Türkiye genelinde ise 1600 civarında olduğu tahmin ediliyor. İstanbul’daki yerleşik Süryani cemaati ise 20 bin civarında.
Ülkesindeki baskılardan kaçan biri de 55 yaşındaki George Abdullah. 5 ay önce İstanbul’a gelen Abdullah Suriye’de Haseki’deki restoranının silahlı kişiler tarafından basıldığını ve bu adamların bir ay boyunca orada barındıklarını anlattı.
Sonra rejimle bu grup arasında çatışmalar olunca restoranı bombalanmış, yakılmış ve talan edilmiş. Muhalifler 17 yaşındaki oğlunun önünü kesip onu soyunca Abdullah çocuğunu hemen İsveç’e yollamış. Ardından askere çağrılan ikinci oğlunu da gönderince kendisi de İsveç’e ulaşmak için yola çıkmış.
37 yaşındaki İbrahim Davut ise eşi ve üç çocuğu ile birlikte 1 ay önce İstanbul’a gelmiş. Tuğla fabrikası olan Davut da gözünün önünde dayısının kaçırıldığını ve arabasının çalındığını anlattı. Dayısının silahlı kişilerle bir hafta kaldığını daha sonra 30 bin dolar karşılığında serbest bırakıldığını söyledi.
42 yaşındaki Nejla İbrahim ise bir öğretmen. 10 aydır İstanbul’da ve Almanya ya da İsveç için başvurduğu vizeleri henüz alamamış. O da 4 yaşındaki oğlunu kaçırmak isteyenlerin elinden zar zor aldığını, sonunda da yaşadıkları Kamışlı’yı terk etmeye karar verdiklerini anlattı.
Kaynak: RS FM

Yorumlar kapatıldı.