İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘İki metropolit her an serbest kalabilir’

Erhan Öztürk

Ayin çıkışı kaçırılan metropolitler İbrahim ve Yazıcı’nın Halep’te bir köyde tutulduğu öğrenildi. İbrahim’in yeğeni Jamil Diyarbekirli, “Bırakılmaları an meselesi” dedi

Lübnan’da kaçırılan THY pilotlarının serbest bırakılmalarının ardından gözler 22 Nisan’da İskenderun’daki Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki ayinden dönerken kaçırılan Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim (54) ile Rum Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı’ya çevrildi. SABAH’a konuşan İbrahim’in yeğeni Jamil Diyarbekirli, iki metropolitin bırakılmalarının an meselesi olduğunu belirterek, “Lübnan istihbarat örgütü Genel Güvenlik Başkanı Tuğgeneral Abbas İbrahim, Şam’da Esad’la metropolitler için görüşmeler yaptı. Tutuldukları yer Halep’te bir köy. Kendilerinden bu zamana kadar herhangi bir telefon veya haber almadık. Ancak aracılar üzerinden görüşüyoruz. Her iki metropilitimizin de sağlıklarının yerinde olduğunu bize söylüyorlar. Biz de bunu teyit ettik. Katar, Türkiye ve Lübnan’lı yetkililer yoğun çaba sarfediyor” dedi. Metropolitlerin kaçırıldıkları ilk dönemde ciddi bir bilgi kirliliği olduğunu kaydeden Diyarbekirli, “Sağlıklı ilk bilgileri Suriye Ulusal Koalisyonu’ndan (SUK) aldık. Katar Dışişleri Bakanı ile SUK yetkilileri görüşmeler yaptı. Metropolitlerin kaçırıldıkları bölge Halep’in en karışık bölgesi olduğu için kendilerine ulaşma olanağı zor oldu. Katarlı bakanla yaptığımız görüşmede bize, ‘Konuyu çözmek için çalışmalarımız sürüyor. Umutluyuz, en kısa sürede metropolitler özgürlüğüne kavuşacak’ dedi. Bu girişimler cemaatimizde heyecan yarattı” diye konuştu.
‘UMUTLA BEKLİYORUZ’
Her iki metropolitin de barış, kardeşlik ve hoşgörüden taviz vermeden yıllardır cemaate vaaz verdiklerini, onlara yol gösterdiklerini belirten Adıyaman, Şanlıurfa, Malatya, Hatay, Mersin ve Elazığ bölgesinden sorumlu Adıyaman Süryani Kilisesi Metropoliti Melki Ürek, “Dünyanın neresinde olursa olsun bir Müslüman kardeşimizin burnu kanasa bu acıyı hissederiz. Binlerce yıldır bu topraklarda, kardeşlik içinde yaşıyoruz. Hükümetimizin kararlılığıyla, metropolitlerimizin bulunacağına inanıyorum” dedi. İki metropolitin İskenderun’daki Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’nde yaptıkları ayine katılan Marta Bakırcı ise “Her iki papaz da cemaate, ‘Bol bol dua edin’ diyerek barış, kardeşlik, sevgi mesajları verdiler. Suriye’de devam eden iç savaşla ilgili herhangi bir sözleri olmadı. Bana daha önce Suriye’de barış istediklerinden bahsetmişlerdi, ‘Yeter artık, yorulduk, perişanız’ demişlerdi. İbrahim ‘Ülkede devam eden bu yangında kavrulmak istemiyoruz’ diyerek üzüntülerini bildirmişti.

Yorumlar kapatıldı.