İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vahagn Chakhalyan: Javakheti Ermenilerinin mezarlardan geçen yollara ihtiyacı yok

Gürcistan cumhurbaşkanı Mikhail Sahakaşvili’nin Ermeni kilisesine girmeye manen hakkı yok.  «Birleşik Javakheti» kurluşu başkanı Vahagn Chakhalyan’dan geldi… Chakhalyan, cumhurbaşkanıyla konuşma esnasında, Sahakaşvili gününde Gürcistan yönetiminin Javakheti’de gayrimeşru işlemlerler gerçekleştirdiğini söylediğini belirtti. Ermeni aktivist, Javakheti Ermeni okullarında Ermeni halkı tarihi ve Ermeni edebiyatı öğretiminin yasaklandığını, Ermenicenin statüsüne ilişkin konuştuğunu, mahkeme önünde Gürcüce bilmeyen Ermenilerin haklarının ihlal edildiğini konuştuğunu ifade etti. Chakhalyan ″Gürcistan’da Ermeni kiliselerinin durumuna ilişkin konuştuk. Ben Ermeni kilisesinin Tiflis’in ortasında bu güne dek restore onarılmadığını ve bir mabedin benzeri durumunun demokratik ülkeye yakışmasını kaydettim″ dedi

***
Gürcistan cumhurbaşkanı Mikhail Sahakaşvili’nin Ermeni kilisesine girmeye manen hakkı yok. NEWS.am muhabirine açıklama «Birleşik Javakheti» kuruluşu bşk. Vahagn Chakhalyan’dan geldi.
Chakhalyan ″Hepimiz Sahakaşvili’ye karşı protesto eylemi gerçekleştirdik. Javakheti’ye ziyareti esnasında kendisine yaklaştı ve bizi dinlemek istediğini ifade etti. Dürüstçesi, onun yaklaşacağını beklemiyordum.″ dedi.
Chakhalyan, cumhurbaşkanıyla konuşma esnasında, Sahakaşvili gününde Gürcistan yönetiminin Javakheti’de gayrimeşru işlemler gerçekleştirdiğini söylediğini belirtti. Ermeni aktivist, Javakheti Ermeni okullarında Ermeni halkı tarihi ve Ermeni edebiyatı öğretiminin yasaklandığını, Ermenicenin statüsüne ilişkin konuştuğunu, mahkeme önünde Gürcüce bilmeyen Ermenilerin haklarının ihlal edildiğini konuştuğunu ifade etti. Chakhalyan ″Gürcistan’da Ermeni kiliselerinin durumuna ilişkin konuştuk. Ben Ermeni kilisesinin Tiflis’in ortasında bu güne dek restore onarılmadığını ve bir mabedin benzeri durumunun demokratik ülkeye yakışmasını kaydettim″ dedi. Aktivist, 20 dak. kendisini ses çıkarmadan dinlediğini, hiçbir yanıt vermediğini belirtti. Sahakaşvili’nin sadece ″Bütün bunlardan ötürü kendisinin hesap vereceğini söylemesi″ sonrasında kontrol dışına çıktını ifade etti Chakhalyan.
Chakhalyan ″Javakheti yollarının asfaltlandığını ve aydınlatıldığını beyan ederek bana karşı çıkmaya çalıştı. Ben de bizim mezarlıklardan geçen yollara ihtiyacımız olmadığını söyledim″ dedi.
Sahakaşvilinin kendisini ‘bölücü’ olarak adlandırdığını ve kriminallerin  kendisine ahlak dersi vermeye hakkı olmadığını söylediğini kaydeden Chakhalyan″Beni kriminal olarak adlandırdı. Ben nezih bir şekilde benzeri kelimeler kullanmamasını rica ettim. 4.5 sene beni hapishanede tuttuğunu söylediğimde: ″Ne istiyorsun, Gürcüce öğren″ yanıtı verdiğini kaydeden Chakhalyan.
Hatırlatalım; Sahakaşvili 25 Ekim’de Javakheti bölgesini ziyaret etmiş ve Ocak aynıda genel afla serbest bırakılan Chakhalyan’ı görünce yaklaşmış ve onunla tartışmaya başlamıştı.
«Birleşik Javakheti» kuruluşu bşk. Vahagn Javakheti 21 Temmuz 2008’de tutuklanmış, silah ve mühimmat saklama, kitlesel eylemler düzenleyerek kamu düzenini bozmak yanı sıra devlet memuruna toplu direnç gösterme suçlamasıyla tutuklanmıştı. Nisan 2009’da 10 yıl hapse mahkum oldu: sahakaşvili, Chakhalyan’ın serbest bırakılması sorumluluğunu başbakan Bidzina İvanişvili’ye bıraktı, Chakhalyan’ı ise «Gürcistan’ın iç düşmanı», «Rus ajanı» olarak itham etti.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.