İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rum Patriği Bartholomeos’tan anlamlı ziyaret

Bartholomeos, Atatürk evi müzesini gezerek, 13 ay boyunca süren ve tamamlanmış olan restorasyon hakkında bilgi aldı. Fener Rum Patriği Bartholomeos ziyaret sonunda özel deftere “Cumhuriyetin kurucusu Atatürk’ün Selanik’teki restore edilmiş evini ziyaret etmekten sevinç duymaktayız. Yüce Allah’tan rahmet dilerken, inkilaplarının ilelebet yaşaması ve “Yurtta sulh cihanda sulh” düsturunun gün geçtikçe bir gerçek olması için Yüce Allah’tan niyaz ederiz. Hayır dualarımızla. Bartholomeos. İstanbul Fener Patriği” ifadelerini yazdı. Bartholomeos Atatürk’ün evini en son 1997 yılında ziyaret etmişti.

Bartholomeos Atatürk evini ziyareti vesilesi ile Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin ile de görüştü. Biltekin, Rum Patriğe, Selanik Bienali’ndeki Alaca İmaret Cami’sinde gösterilen üstü çıplak kadın videosu ile ilgili bilgi verdi. Başkonsolos, sözkonusu videonun Türk Dışişlerinin Yunan hükümeti ile irtibatı sonucu başka bir mekana götürüldüğünü söyledi. İkilinin görüşmesinde Selanik’te bir Müslüman mezarlığının bulunmadığı konusu da ele alındı.
Bartholomeos, daha önce Londra’da tanıştıklarını hatırlattığı Türk Başkonsolosu’na, “Ziyaret ettiğim ülkelerde Türk ya da Yunan Büyükelçiliklerine giderim. Konsolosluklara gitme alışkanlığım yoktur. Ancak sizin için bir istisna yaptım” dedi.
Başkonsolos Biltekin de 2000 yılında tanışmış olduklarını hatırlatarak, Bartholomeos’a “Sizi tanıyan birinin sevmemesi mümkün değil” şeklinde hitap etti.
Selanik Başkonsolosu, Patrik Bartholomeos’a ve beraberindeki heyete aralarında müze evin bahçesinde Atatürk’ün çocukken altında oynadığı nar ağacından koparılmış nar ve Yunanistan’ın Halkidiki yarımadasından zeytinyağı, bal ve reçelin de bulunduğu hediyeler verdi.

Yorumlar kapatıldı.