İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Malezya’da Hristiyan gazetelerin ‘Allah’ kelimesini kullanması yasaklandı

Abhrajit Gangopadhyay ve Celine Fernandez 

Karar ayrıca İslam’ın Malezya’da politik bir güç olarak nasıl büyümeye başladığı konusunda da endişe yaratıyor… Malezya Hristiyan Federasyonu 28 milyon nüfuslu ülkedeki 2,6 milyon Hristiyan’ın yaklaşık yüzde 60’ının Tanrı kelimesinin karşılığı olarak “Allah”ı kullandığını söylüyor. Dini ve etnik gruplaşmalar arasından uzun zamandan bu yana denge sağlamaya çalışan Malezya’da dini kimlik gergin bir konu. Ülkenin yaklaşık yüzde 9’unu Hristiyanlar, yüzde 19’unu Budistler ve yaklaşık yüzde 6’sını Hindular oluşturuyor.

 ***
Putrajaya, Malezya—Malezya’da temyiz mahkemesinin Pazartesi günü Katolik bir yayında Hristiyanlar’ın Tanrı’sını tanımlamak için “Allah” kelimesinin kullanılamayacağı kararını vermesinin ardından Müslüman çoğunluklu ülkede azınlıkların dini özgürlüklerine yönelik endişeler arttı. Ülkede Malayca konuşan Hristiyanlar arasında “Allah” yaygın olarak kullanılıyor.
shamshahrin shamsudin/European Pressphoto Agency
Karar ayrıca İslam’ın Malezya’da politik bir güç olarak nasıl büyümeye başladığı konusunda da endişe yaratıyor. Ülke tarihinde inancın bazı Orta Doğu ülkelerine göre daha ılımlı bir yeri olmasına rağmen Malezyalı bazı politikacılar artık İslam’ı karışık ve çok ırklı toplumda hakimiyet kurmak için kullanıyor.
Malezya Hristiyan Federasyonu’ndan yapılan bir açıklamada, “Bu ülkedeki çeşitli merciler durumu bir sorun haline getirerek ve amaçlı hareketler ya da eylemsizlikler sergileyerek yalnızca yanlış anlamaları, güvensizlikleri bunun yanında Müslüman ve Hristiyan toplumları arasındaki kırıklıkları arttırmıştır. Bu yalnızca Malezyalılar’ın birliğini daha da bozacaktır.” dendi.
Davaya konu olan olay ise 2007 yılına dayanıyor. Dönemin İçişleri Bakanı Syed Hamid Albar’ın kilisenin Herald Gazetesi’nin yalnızca Müslümanlar’ın kullanabileceğini söyleyerek “Allah” kelimesini kullanmasını yasaklamasının ardından Kuala Lumpur Başpiskoposu Murphy Pakiam kararın bozulması için mahkemeye başvurdu. Üst Mahkeme 2009 yılında Katolik Kilisesi’nin kelimeyi kullanmasını yasal buldu. Bu karar ise hem Hristiyan hem de Müslümanlar’a yönelik şiddet ve kundaklama olayları yaşanmasına neden oldu.
Bir sonraki yılın başında hükümet kararı temyiz ederken aynı mahkeme Herald’ın kelimeyi kullanmaması emrini verdi.
Pazartesi günü verilen kararla ise, 2009 yılındaki alt mahkeme kararının aksine yasak onaylanmış oldu. Üç üyeli jüri paneli karar konusunda, “Ortak fikrimiz ‘Allah’ isminin kullanılmasının inancın ortak bir parçası olmadığı ve Hristiyanlık’ta yeri bulunmadığı yönündedir,” dendi.
Herald’ın editörü Father Lawrence Andrew, “‘Allah’ kelimesinin Malayca yazılmış İncil’de yer almasına rağmen haftalık bir yayında kullanılmasını yasaklayan karar konusunda cesaretim kırılmış gibi değil ancak kokutulmuş ve hayal kırıklığına uğramış hissediyorum,” dedi. Andrew ayrıca gazetenin kararı ülkenin en üst mahkemesi olan Ferderal Mahkeme’ye taşımayı planladığını belirtti.
Celine Fernandez/The Wall Street Journal
“Allah” Malayca konuşan Müslümanlar ve Müslümanlar olmayanlar tarafından namaz, dua ve diğer ritüellerin yanında günlük hayatta da kullanılan bir kelime. Güneydoğu Asya’ya 12 yüzyılda Müslüman tüccarlar tarafından getirilen kelime tek bir ilah kavramı ya da bunun için kullandığı bir kelime olmayan inançlılar tarafından benimsenmiş.
Malayca “Tanrı” anlamına gelen “Tuhan” kelimesinin bir seçenek olduğu söylense de Katolik yetkililer tam karşılığı sağlamadığını söylüyor. Bazı muhafazakar İslamcı liderler ise Müslümanlar’ın “Allah” kelimesini kullanan Hristiyanlar tarafından yanlış yönlendirilebileceğini söyleyerek buna karşı çıkıyor ve kelimenin yalnızca İslam’a ait olmasını savunuyor.
Malezya Hristiyan Federasyonu 28 milyon nüfuslu ülkedeki 2,6 milyon Hristiyan’ın yaklaşık yüzde 60’ının Tanrı kelimesinin karşılığı olarak “Allah”ı kullandığını söylüyor.
Dini ve etnik gruplaşmalar arasından uzun zamandan bu yana denge sağlamaya çalışan Malezya’da dini kimlik gergin bir konu. Ülkenin yaklaşık yüzde 9’unu Hristiyanlar, yüzde 19’unu Budistler ve yaklaşık yüzde 6’sını Hindular oluşturuyor.

Yorumlar kapatıldı.