İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk azınlık Yunanistan’ın yararına

Türk azınlığın aslında Yunanistan’ın lehinde bir işlevi bulunduğunu ifade eden Bağış, “Çünkü Yunanistan’ın nüfusunun yedi katı nüfusa sahip bir komşusuyla daha iyi ilişkiler kurmak için sizler bir köprüsünüz. Yunanistan’ın ordusunun yedi katı güçlü bir ordusuyla NATO müttefiği olarak birlikte hareket etmesi için çok önemli bir harçsınız. Çünkü Yunanistan’ın zor günlerinde kapısını çalabileceği bir komşusuyla aracısınız. Sizler burada Yunanistan’a zarar vermiyorsunuz, tam tersine Yunanistan’a çok yararlı işler yapıyorsunuz” dedi.

***
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Yunanistan’daki temaslarının Batı Trakya ayağında Gümülcine’den sonra İskeçe bölgesini ziyaret etti.
Bağış, ilk olarak İskeçe’nin seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’ye makamında ziyarette bulundu. Mete ile bir süre görüşen Bağış, daha sonra İskeçe Türk Birliği’ne (İTB) gitti.
İTB Başkanı Ahmet Kurt, İskeçe SYRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Mustafçova Belediye Başkanı Mustafa Çukal ve çok sayıda soydaş tarafından karşılanan Bağış, burada yaptığı konuşmada, isminde Türk kelimesi bulunduğu için mahkeme kararıyla kapatılan İTB’nin Yunanistan’a zararı değil yararı olduğunu söyledi.
Türk azınlığın aslında Yunanistan’ın lehinde bir işlevi bulunduğunu ifade eden Bağış, “Çünkü Yunanistan’ın nüfusunun yedi katı nüfusa sahip bir komşusuyla daha iyi ilişkiler kurmak için sizler bir köprüsünüz. Yunanistan’ın ordusunun yedi katı güçlü bir ordusuyla NATO müttefiği olarak birlikte hareket etmesi için çok önemli bir harçsınız. Çünkü Yunanistan’ın zor günlerinde kapısını çalabileceği bir komşusuyla aracısınız. Sizler burada Yunanistan’a zarar vermiyorsunuz, tam tersine Yunanistan’a çok yararlı işler yapıyorsunuz” dedi.
-“Batı Trakya’da sorun hukukun ihlali sorunu”
Bakan Bağış, Batı Trakya’da sorunun aslında bir hukuk ihlali sorunu olduğunu belirterek, hakkın, adaletin ve hukukun yerine getirilmesinin sorunları otomatikman çözeceğini vurguladı.
Yunanistan ve Türkiye’nin ezberleri bozup yeni paradigmalar ve yaratıcı birtakım bakış açılarıyla konuları yeniden değerlendirmesi gerekttiğini dile getiren Bağış, şunları kaydetti:
“Biz, ayrımcılık istemiyoruz. Ayrıcalık hiç istemiyoruz. Eşitlik istiyoruz. Adalet istiyoruz. Hakkın iadesini istiyoruz. Bizim attığımız demokratikleşme çabalarının, kucaklaşma çabalarının, şeffaflaşma çabalarının bulaşıcı olmasını ümit ediyoruz. Bunu sadece Yunanistan için istemiyoruz. Bu çabaların bütün komşu ülkeler için teşvik edici, cesaret verici olmasını ümit ediyoruz. Biz, Yunanistan’ın müreffef olmasını istiyoruz. Türkiye zenginleşirken bütün komşular zenginleşsin istiyoruz. Yunan halkı güçlenirken, Yunanistan’daki Türk azınlık da güçlensin istiyoruz. Yunan makamlarının anlaması gereken bir mesele varsa, biz sizleri çok ama çok önemsiyoruz”
Türk azınlığın sorunların çözümü konusunda karşı birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi gerektiğine dikkati çeken Bağış, şöyle dedi:
“Sizden ricam birbirinizi ne olur sevin, sıkı sıkı sarılın, karanlığın geceyi örttüğü gibi ayıplarınızı örtün, birbirinizle uğraşmayın, sizinle zaten yeteri kadar uğraşan var. Siz, bir ve beraber olursanız size selam gönderdiğimde birlik içindeki kanallarınızdan hepinize ulaşır ama siz birlik olmazsanız biz, bu iletişimi kuramayız, koparız, tespihin taneleri gibi savruluruz. Türkiye içindeki siyaseti de bırakın onu biz siyasetçiler yapsın. Siz buradaki siyasete bakın. Burada milletvekili çıkarıyorsunuz, bakan çıkarmaya kafa yorun.  Türk siyasetine merakınız varsa (içinizden çıkmış Mehmet Müezzinoğlu gibi) gelin Türkiye’de siyaset yapın. Buranın siyasetinde üst olmaya bakın. Buradaki kanun yapıcıların içinde ne kadar sizden olursa yaşadığınız hukuksuzlukları o kadar hızlı sonlandırırsınız. Türkiye’de kimileri gösteri mi yapıyor, siz buradan selam göndermeye kalkmayın. Onların yeteri kadar selamı da var, sabahı da var. Siz kendinize bakın”
Bakan Bağış, İskeçe’deki ziyaretlerinin ardından basın mensupları ve seçilmiş müftülerle İskeçe Meydanı’ndaki bir kafede kahve içti.
Gazetecilerle sohbet eden Bakan Bağış, Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’i işaret ederek, ”İki yıl önce Emine Hanım’la (Erdoğan) geldiğimizde Mehmet Müezzinoğlu’na ‘inşallah Sağlık bakanı olursunuz’ diye dua etmişti, duaları kabul oldu” diyerek bir anısını paylaştı. Gazetecilerin, ”Sayın Bağışla ilgili duanız nedir?” diye sorması üzerine Müftü Şerif, ”İnşallah damadımızı başbakan olarak görmeyi nasip etsin” dedi.
Bakan Bağış, bunun üzerine, ”Ben, senin duana şöyle bir ekleme yapayım, öyle bir hırsım ve iddiam yok. Başbakanımızn dava arkadaşı olarak inşallah onu daha yüksek mevkilere taşımakla mükellefim” diye konuştu.
Şerif, ”Bakan Bağış’ın adı İstanbul’da belediye başkan adaylığı için geçiyor. Ne dersiniz?” sorusuna ise ” Sayın Bakanımız nasıl hayırlı işlere imza atacaksa, hangi görevde başarılı olacaksa biz bunun için dua ederiz’ yanıtını verdi.
 AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, daha sonra beraberindeki heyetle Batı Trakyalı olan kayınpederinin köyü olan Horozlu’ya gitti. Köy meydanında etrafı bir sure izleyen Bağış, ardından Gümülcine’ye hareket etti.
AA
Daha fazlasını oku: Türk azınlık Yunanistan’ın yararına – Cafesiyaset http://www.Cafesiyaset.com/turk-azinlik-yunanistanin-yararina_386715.html#ixzz2hG8VHRRA
Follow us: @Rotahaber on Twitter | rotahaberr on Facebook

Yorumlar kapatıldı.