İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

7 asırlık tarihi kilise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Sivas’ın Suşehri ilçesine bağlı Çataloluk beldesinde bulunan 7 asırlık tarihi kilise ilgi bekliyor.


700 yıllık geçmişe sahip Çataloluk Kilisesi, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Hangi tarihte kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen kiliseye definecilerin de zarar verdiği gözlenirken, bölge halkı tarihi kilisenin restore edilmesini istiyor. Çataloluk Belediye Başkanı Ercan Güleç, “Uzun zamandır herhangi bir onarım yapılmayan Çataloluk Kilisesi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Çataloluk Kilisesi’nin tarihi çok eskilere dayanıyor, 7 yüzyılı aşkın bir geçmişi bulunmakta. Çataloluk tarihi çok eski yıllara dayanan bir belde. Beldemizin eski ismi Sis köyü olarak geçiyordu, daha sonra Çataloluk olarak değiştirildi ve 1991 yılında belde oldu. Eski Rumlar’dan ve Ermeniler’den kalma bir kilise beldemizde mevcut, herhangi bir korunması yok. Yaklaşık 700-800 yıllık tarihe sahip bir kilise Çataloluk Kilisesi. Doğal şartlardan dolayı tahribat gördü ama biz her zaman tarihi eserlerimize sahip çıkıyoruz. Bizim inancımıza göre ibadethaneler kutsaldır ve dokunulmazdır. Kilise olsun, havra olsun, cami olsun insanların ibadet ettiği yerler kutsaldır. Bugüne kadar bu tarihi kilise yaklaşık 3 asırdır cemaati olmadığı ve kullanılmadığı halde ayakta kalmıştır. Sadece doğal hava şartlarıyla karşı karşıya kalması sonucunda tahribatlar almıştır. Bizim insanlarımız tarihi eser olarak buraları korumakta ve sahip çıkmakta. Dışarıdan beldemize gelen misafirlerimiz Çataloluk Kilisesi’ni merak ediyor ve gidip geziyor. Çataloluk Kilisesi’ne sahip çıkılırsa restore edilebilir, bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

Türklerin Anadolu’ya geldiklerinde Çataloluk Kilisesi’nin kullanıldığını ifade eden Güleç, “Çataloluk Kilisesi, Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1989 yılında 433 sayılı kararıyla tescil edildi. Çataloluk Kilisesi asırlar önce manastır olarak kullanılıyormuş. Çataloluk belde halkı tarafından kilisenin etrafındaki tarla ve araziler manastırın düzleri olarak geçiyor” diye konuştu.

Çataloluk beldesinde yaşayan Ermeniler’in torunlarının Amerika’dan geçen sene kiliseyi gezmeye geldiğini ifade belirten Güleç, “Eski ismi Sis köyü olan Çataloluk beldemize geçen sene Amerika’dan 3 turist geldi ve daha önce bu topraklarda Ermeni dedelerinin yaşadıklarını ifade ederek beldemizi ve Çataloluk Kilisemizi gezdiler. Çataloluk beldesine gelen misafirlerimiz kiliseyi duyduklarında merak ederek gezmeye gidiyorlar” şeklinde konuştu.

SİNAN YAYLAK
SİVAS

http://www.iha.com.tr/gundem/7-asirlik-tarihi-kilise-yok-olma-tehlikesiyle-karsi-karsiya/304653

Yorumlar kapatıldı.