İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Etchmiatsin kenti 2698. Kuruluş yıldönümünü kutluyor

Etchmiatsin kenti bugün 8 Ekim’de 2698. Kuruluş yıldönümünü kutluyor. Sabahleyin Ermenistan Cumhuriyetçi Parti (ECP) Meclis Grubundan milletvekilleri General Manvel Grigoryan, Sedrak Saroyan, ruhaniler eşliğinde Kurtuluş Savaşçıları anıtına çiçekler koydular. Kent Bayramına yönelik etkinlikler tüm gün boyunca devam edecek. Şu anda Mesrop Maştots ve Sahak Partev’in Ermeni harflerini kente getirmeleri canlandırılmakta.

Kutlamalara katılmak amacıyla ECP’li milletvekilleri Samvel Aleksanyan, Mher Sedrakyan ve Levon Sarkisyan’ın Etchmiatsin’de bulunuduklarını kaydedelim.
NEWS.am daha önceki haberinde Etchmiatsin Belediye Bşk. Karen Grigoryan’ın 6-8 Ekim’de gerçekleştirilecek kent günü kutlamalarının 15 farklı noktada etkinlikler öngördüğünü, kentin kuruluş tarihi olarak kentin yerleşim birimi olarak kaydedildiği, Urartu kralı Rusa II’nin M.Ö. 685 tarihli kaydının esas alındığını ifade ettiği bilgisini aktarmıştı.
Grigoryan şunları da kaydetti: ”Ancak kent daha eski, 5 bin yıl ve daha fazla. 8 Ekim’de, V. asırda Mesrop Maştots’un Ermeni harflerini kentimize getirip, Katolikos Sahak Partev, Kral Vramşabuh  tarafından karşılanması ve kralın emriyle 3 gün müddetince kentte şenlikler düzenlenmesi  geleneğini ihya etmeye çalıştık. 5 yıldır bu geleneği koruyor ve sürdürüyoruz.”.
Grigoryan kentin eski isimlerine de değindi. Bunlar arasında Artimed, Kuarlein, Vardesavan, Vagharşapat, Kayanpolis, Votastak ve iki kez Etchmiatsin yer almakta. Belediye başkanı kentin sloganları da bulunduğunu belirtti, bunlar: «Asır senin için bir an, bin yıllık Etchmiatsin», «Etchmiatsin’li olmak yüksek bir onur ve sıfattır».
Grigoryan kent bayramı yaklaşırken, rozetler, gömlek ve eşarplar hazırlandığı bilgisini Verdi. Ayrıca kavuniçi ve menekşe renklerinde kenti sembolize eden bir bayrak da bulunmakta. Kavuniçi zamanında sadece krallar tarafından kullanılmakta olup, payitahtı sembolize etmekte. Menekşe rengi ise yüksek ruhban sınıfını ve ruhani başkenti sembolize etmekte.
News from Armenia – NEWS.am

http://news.am/tur/news/174898.html

Yorumlar kapatıldı.