İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Paket Süryaniler açısından olumlu, ancak çok eksik’

Sultan Özer

BDP’nin Süryani Milletvekili Erol Dora, demokrasi paketiyle Mor Gabriel Vakfı gayrimenkullerinin iadesinin önünün açılmasını olumlu buldu. Ancak Dora, paketin çözüm sürecinin ilerlemesi açısından oldukça eksik olduğu görüşünde. Dora, Heybeliada Ruhban Okuluna ilişkin düzenlemenin pakette pas geçilmesini de eleştirdi.

Paketten Yargıtay, AİHM aşamasında bulunan Mor Gabriel Vakfı arazilerinin iadesinin çıkmasını olumlu bulan Dora, Mor Gabriel Manastırının Milattan Sonra 387 tarihinde kurulduğunu ve dava konusu gayri menkullerin de bu manastıra ait olduğunu hatırlattı. Bu arazilerin manastıra ait olduğunun çevrede de bilindiğini aktaran Dora, “Bir manastırın zaten başkasına ait gayrimenkulü kendi tasarrufuna alması eşyanın tabiatına aykırıdır. Fakat kadastro çalışması yapıldıktan sonra Mor Gabriel aleyhine davalar açılmıştı” dedi. Bu davaların Süryani halkını, Mor Gabriel Vakfını, ve Manastır Metropoliti Samuel Aktaş’ı çok üzdüğünü dile getiren Dora, davanın AB’nin de gündeminde olduğunu hatırlattı. Erol Dora, “Süryani vatandaşlara ait olan bir hakkın teslimi olumlu. Umarız bütün gayrimenkulleri iade edilir” dedi.
HEYBELİADA BÜYÜK EKSİKLİK
Dora, pakette Heybeliada Ruhban Okulunun açılmasına yönelik bir düzenleme olmamasını ise eleştirdi. En büyük beklentilerden birinin bu olduğunu vurgulayan Dora, “Türkiye’nin demokratikleşmesi, özgürleşmesi için gerekli adımların bütün etnik gruplar, ötekileştirilenler açısından da atılmasını istediklerini” söyledi. Ruhban Okulunun açılmamasının Lozan Antlaşması’nın 40 ve 42. maddelerine tamamen aykırı olduğunun altını çizen Dora, bir an önce gerekli adımların atılmasını istedi.
BU PAKET SÜRECİ İLERLETMEZ
Pakette yer alan eş başkanlığın zaten kendileri açısından fiilen uygulandığını, üstelik sadece merkez değil il ve ilçe düzeyinde eş başkanlığın olduğunu belirten Dora, ‘andımız’ın kaldırılmasını da olumlu bulduğunu dile getirdi. Bazı olumlu yanlarına karşın süreç açısından paketi oldukça eksik bulan Dora, yargı reformuna yönelik beklentiler olduğunu ancak bunun da pakette yer almadığını ifade etti. TMK, TCK ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi yönünde adım atılmamış olmasını eleştiren Dora, seçim barajına ilişkin düzenlemenin de beklentilerine yanıt vermediğini söyledi. Dora, taleplerinin barajın tamamen kaldırılması veya en azından yüzde 3 nispi temsil sistemi şeklinde olması olduğunu söyledi. Sürecin ilerletilmesi açısından pakette herhangi bir düzenleme olmadığına vurgu yapan Dora, ana dilinde eğitimde de halkın beklentilerinin karşılanmadığını dile getirdi. Anayasa Uzlaşma Komisyonuna ilettikleri taslakta ana dilinde de eğitim önündeki bütün engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini ancak bunun karşılık bulmadığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

Yorumlar kapatıldı.