İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

150 Bin Öğrenci Seçti Ama 900 Kürtçe Öğretmeni Hala Atanmadı

Atanamayan Kürtçe öğretmenlerden Fırat, “İlk Kürtçe öğretmen olma gururunu yaşamak için 37 yaşımda işimi bıraktım. Şimdi iki çocuğumla mağduruz” diyor. 

Nilay Vardar 

Kürtçe’nin seçmeli ders olmasıyla geçen sene Kürtçe öğretmenlik okuyan 900 mezun atanmayı bekliyor.

İlk Kürtçe öğretmeni olmanın gururunu yaşamak için 37 yaşında Batman’dan kalkıp bir yıl Mardin’de eğitim alan Şerif Mehmet Fırat, “Belirsizlik son bulsun. Çok mağduruz” diyor. 

Geçen sene Kürtçe’nin seçmeli ders olarak devlet okullarında okutulmasının önü açılınca Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji Bölümü’nden tezsiz yüksek lisans programından 500, Diyarbakır Dicle ve Bingöl Üniversitesi’nden 300, Muş Alpaslan Üniversitesi’nden 100 olmak üzere bir yıllık eğitimin ardından 900 Kürtçe öğretmen adayı mezun oldu.

“Geçen sene 20 bin, bu sene 150 bin kişi seçti”

Anadilde eğitiminin kabul edilmemesi nedeniyle Kürtçe seçmeli ders birçok ilde boykot edilmiş ve sadece 20 bin öğrenci bu dersi seçmişti. Derslere de mezun öğretmen olmadığı için çeşitli yerlerden sertifika almış ya da Kürtçe bilen üniversite mezunları girmişti.

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve Kürdoloji Bölümü Koordinatörü Prof. Dr. Kadri Yıldırım‘ın verdiği gayri resmi bilgilere göre bu sene barış süreciyle birlikte boykot olmaması nedeniyle Kürtçe seçmeli derse 150-200 bin kişi başvurdu.

Ancak bu yaz mezun olan 900 öğretmen kendilerine kadro sözü verilmesine ve okullar açılalı iki buçuk hafta olmasına rağmen hala atanmadı.

“37 yaşımda işimden vazgeçtim”

Mezun Şerif Mehmet Fırat, “Dersanedeki işimi bıraktım. Şimdi iki çocuğumla mağdurum” diyor.

“Edebiyat mezunuydum, dersanede çalışıyordum. İlk Kürtçe öğretmenlerinden biri olmak çok mutlu etmişti. Gurur duyuyorduk. Bunun için kendi işimizden vazgeçtik. Dersaneden 2200 lira alıyordum. Şu anda iki çocuğumla mağduruz. Büyük bir belirsizlik var, kimse ne olacağını söylemiyor.

“Başbakan da atama yapılacağını söylemişti. Bize kadrolu olacağımıza dair söz verilmişti. Şimdi sözleşmeliye de razıyız; ama ücretli öğretmenlikle köle olmak istemiyoruz. Biz bedava da veririz ama çoluk çocuğumuz var. Geçen sene işin ehli olmayanlar verdi bu dersleri ama biz bunun eğitimini aldık, artık öğrencilerimize bunları aktarmak istiyoruz.”

“Ders başı 8 lira mı alacaklar?”

Mezunların kurduğu Kürtçe Öğretmenleri Platformu temsilcileri ile önümüzdeki hafta sorunu çözmek için Ankara’nın yolunu tutacak Kadri Yıldırım şöyle konuştu:

“Yetkililer kaç kişinin dersi seçeceğine göre öğretmen alımına karar vereceklerini söyledi. Umarım gecikme bu yüzdendir. En büyük problem Bakanlık, YÖK, ilgili merciler nasıl hareket edileceğine dair bizimle irtibata geçmiyor.

“Öğretmenleri sözleşmeli değil de ders başı ücret üzerinden alırlarsa bu sefalet olur. Bir dersin ücreti 8 lira, haftada 30 saat bile girse hiçbir şey kazanamazlar. Oysa bu insanlar bir yıl masraf yaparak Mardin’e gelip eğitim aldılar. Şimdi Ankara’ya gelecek öğretmenlerin verecek otobüs parası yok.”

Uzaktan eğitimle Kürtçe öğretmenleri yetişecek

Yıldırım, bu sene de eylül ve şubat aylarındaki alımlarla birlikte 500 kişiyi daha mezun edeceklerini söyledi.

Ayrıca, öğretmen sayısını arttırmak için uzaktan eğitim sisteminin altyapısını hazırlamaya başladıklarını şubat ayına kadar MEB de kabul ederse binlerce öğrencinin internet ortamında yüzyüze eğitimle Kürtçe öğretmenliği için eğitim alabileceğini söyledi.

Yıldırım, seçmeli ders için 5,6 sınıf derslerinin kitaplarını hazırladıklarını, önümüzdeki yılda anadilde eğitim konusunda talep olduğu taktirde gerekli kitapların hepsini hazırlayabilecek kadro ve kapasiteye sahip olduklarını belirtti. (NV)

https://m.bianet.org/bianet/toplum/150351-150-bin-ogrenci-secti-ama-900-kurtce-ogretmeni-hala-atanmadi

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın