İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Demokratikleşme Paketi “Ruhban Okulu Yok, Mor Gabriel Zaten Bizimdi”

Nilay Vardar nilay@bianet.org
 Demokratikleşme paketini yazar Yetvart Danzikyan, RUMVADER Başkanı Laki Vingas ve Sabro Gazetesi sahibi Tuma Çelik değerlendirdi. ..Demokratikleşme paketinde azınlıklarla ilgili olarak beklentilere rağmen Ruhban Okulu’nun açılması gündeme gelmezken, Süryani Mor Gabriel Manastırı’nın arazisi vakfa iade edildi.
Laki Vingas, Tuma Çelik ve Yetvart Danzikyan, pakette azınlıklarla ilgili Mor Gabriel arazisi dışında bir düzenleme olmamasının büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çekerek ayrımcılık suçlarına cezanın arttırılmasını önemli ve olumlu buldular.

Nilay VARDAR nilay@bianet.org
İstanbul – BİA Haber Merkezi 30 Eylül 2013, Pazartesi 13:09
BU HABERİN UZANTILARI
ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN DEĞERLENDİRİYOR: “Paketten Reform Çıkmadı”
BAŞBAKAN ERDOĞAN AÇIKLADI: Demokratikleşme Paketinde Neler Var?
Demokratikleşme paketinde azınlıklarla ilgili olarak beklentilere rağmen Ruhban Okulu’nun açılması gündeme gelmezken, Süryani Mor Gabriel Manastırı’nın arazisi vakfa iade edildi.
Laki Vingas, Tuma Çelik ve Yetvart Danzikyan, pakette azınlıklarla ilgili Mor Gabriel arazisi dışında bir düzenleme olmamasının büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çekerek ayrımcılık suçlarına cezanın arttırılmasını önemli ve olumlu buldular.
“Ruhban okulu yine prangalı”
Laki Vingas (Cemaat Vakıfları Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi): Ruhban okulunun açılmayacağını tahmin etmiştim. Ruhban okulu maalesef başka bir bahara kaldı. Bir süre daha okul prangalı kalacak. Mor Gabriel Manastırı’nın arazisinin iadesini çok önemli buluyorum.
Ancak azınlıklar meselesi pakette daha aktif ele alınabilirdi. Azılıklar konusunun yalnız Mor Gabriel üzerinden varlık göstermesi üzücü. Bu toplumun itibar edilen bir parçası olarak daha fazla gündeme gelmek isterdik. Ayrımcılık suçu da bizi çok ilgilendiren talep ettiğimiz bir konuydu. Bunu olumlu buluyoruz. Demokrasi için önemli adımlar var ama eksik alanları da gözardı etmemek lazım. Hükümet bunları düzeltmek için büyük mesuliyet altındadır.
“Mor Gabriel zaten vakfındı”
Tuma Çelik (Süryani Sabro Gazetesi Sahibi): Mor Gabriel’i sanki kendi mallarıymış gibi “iade” etmeleri tavrı yanlış. Zaten bu arazi vakfa aitti. Bir doğruyu yerine getirdiler.
Uluslararası mahkemelerde biz zaten alacaktık araziyi. Boşu boşuna zaman kaybettik. Doğruyu bulmak bu kadar geç olmamalıydı. Pakette azınlıklar sadece Mor Gabriel ile ele alındı. Azınlıklar tali halk olarak görüldüğü için yine kimsenin aklına gelmedi. Sanki sorunları yokmuş gibi algılanıyor. Oysa azınlıklar hala yabancı halk olarak algılanıyor. Bunun giderilmesi lazım. Dini ayrımcılığın cezalandırlması da olumlu. Keşke laik devlet olarak tüm dinlere eşit durulabilse.
Türkiye’de farklı etnik yapıların anadilde eğitim hakkı kabul edilmeli. Bu paketle kabul edilmiyor ama lütfediliyor. Kendi imkanlarınla paranla yap diyor ama bunu devlet bana sağlamalı. Ancak genel olarak başlangıç anlamında olumlu bir paket; yetersizlikler de anayasa ile giderilmeli.
“Ayrımcılık cezalarını uygulamada göreceğiz”
Yetvart Danzikyan (Yazar): Paketin bütünü olumlu ancak Aleviler, Kürtçe’nin özel okullarda okutulacak olması ve azınlıklar meselesi soru işareti yaratan alanlar. Kürtçeyi sadece parası olan alabilecek. Alevilerle ilgili hiçbir şey yok; büyük eksiklik.
Ruhban okulunun açılmaması sadece Rum değil bütün azınlık cemaatinde hayal kırıklığı yarattı. Mor Gabriel meselesi olumlu bir gelişme. Ayrımcılık suçu da sadece azınlıklar için değil herkes için önemli ama uygulamada göreceğiz. Azınlıklar konusuna çok düşülmemiş belli ki; kayda değer bir şey yok. Ama resmi görüşün dışına çıkan bir niyet havası var en azından. Başörtüsü yasağının kalkması olumlu, gündelik hayatta en büyük etkisini burada göreceğiz. Seçim meselesi muamma, andımız çok olumlu bir gelişme. (NV)

Yorumlar kapatıldı.