İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Kilisesinden çok tartışmalı bir karar

Ermeni Apostolik Kilisesi’nin iki merkezi Eçmiadzin ve Lübnan 400 yıl sonra ilk kez bir araya geldi ve Ermeni Tehcir’inde ölen 1,5 milyon insanı aziz ilan etmeye hazırlanıyor. Ermeni Apostolik Kilisesinin çok yakında 1,5 milyon yeni azizi olabilir. 1. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı imparatorluğunda yaşamını yitiren tüm Ermenilerin aziz ilan edilmesi bu günlerde Erivan’da Ermeni kilisesine bağlı tüm piskoposların katılımı düzenlenen toplantıda görüşülüyor.

EN SON 400 YIL ÖNCE YAPILMIŞTI
Ermeni Apostolik Kilisesi’ne bağlı tüm piskoposların katıldıkları toplantı birçok bakımdan olaganüstü olarak nitelendirilebilir.Daha önce buna benzer bir toplantı 1651 yılında yani yaklaşık 400 yıl önce yapılmıştı. Bugünkü toplantıya tarihte ilk kez Ermeni kilisesinin Eçmiadzin’deki merkezine bağlı piskoposların yanı sıra Ermeni kilisesinin Lübnan’daki merkezinin temsilcileri de katılıyorlar.
KİLİSELERİ UZLAŞTIRICI BİR STRATEJİ
Kafkasya enstitüsünden Ermeni politologu Grant Mikaelyan Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte toplantıda görüşülmek üzere seçilen konuları, öncelikle  Ermeni Tehciri kurbanlarını azizleştirme kararını bir nevi uzlaştırıcı strateji olarak nitelendirerek şunu söyledi:
“Sözü geçen iki dini merkez arasında yani Eçmiadzin ile Lübnan arasında problemler vardı. Bu, politik  ve belirli rekabet sonucu ortaya çıkan bir dizi sorundu. Uzun zamandır iki dini merkez arasında temas kurulamıyordu. Piskoposların katılımı ile ortak toplantının yapılması, son yüzyılda çok ciddi bir hal alan problemlerin çözülmesine yardım edebilir. İki dini merkez arasında yeniden ilişkilerin kurulması için temel olarak tüm ulus için önemli konu yani Ermeni kurbanlarının azizleştirilmeleri konusu seçildi.”
AZİZ İLAN ETMEK NE ANLAMA GELİYOR?
Yüzyıllarca devam eden geleneğe göre, Ortodoks Hristiyanlığın önemli parçalarından biri olan  Ermeni Apostolik Kilisesinde insanlar, ruhsal kahramanlıkları anısına aziz ilan ediliyorlardı. Ancak Kilise, bir Piskoposlar Kurulu toplamıyordu. Uzmanlara göre Ermeni Kilisesinde aziz ilan etme sürecine resmi karakter kazandırmak kararı, kilisenin günümüz Ermeni toplumundaki rolünü arttırmak amacı olarak nitelenebilir.
RUS ORTODOKSLAR NE DİYOR?
Rus Ortodoks Kilisesi, Ermeni Tehciri Kurbanlarını Aziz ilan etme kararının üzerinde  çok ciddi düşünülmesi gerektiği bir konu olduğunun altını çiziyor. Moskova Din Akademisi Rektor yardımcısı, Papaz Antoniy Borisov Rusya’nın Sesi radyosuna bununla ilgili olarak şunu söyledi:
“Rus Ortodoks kilisesinin tarihinde Tanrıya inandıklarıı için ıstırap çeken insanların grup halinde azizleştirildikleri olmuştur. Örneğin 2000 yılında tüm piskoposların katılımı ile yapılan toplantıda Sovyet egemenliği yıllarında Tanrıya inandıkları için ateistçe takiplere uğramış olanları azizleştirmek kararı alınmıştır. Fakat Türkiye’de yaşanan Ermeni Tehciri sonucu ölümler, çoğu zaman dinsel karakterde nedenlerle ilgili takiplerin sonucu değil de, politik ve ulusal nedenler yüzünden yer alan olay olarak nitelendiriliyor. Bu bağlamda Ermeni soykırımının kurbanlarını azizleştirme sorunu söz konusu olunca, Ermeni kilisesi son derecede ihtiyatlı davranmalıdır. Ve her ayrı olay, ayrı olarak incelenmelidir.”

Yorumlar kapatıldı.