İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Azınlık vakıflarıyla ilgili bilgisi belgesi olmayan müracaatları reddediyoruz’

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, azınlık vakıflarına ait mallarının iadesi için yapılan başvurulara neden iptal kararı verdikleri hakkında açıklamalarda bulundu… Adnan Ertem, azınlık vakıflarıyla ilgili hiçbir bilgi ve belge olmadan 600 civarında müracaat yaptığını belirterek, “Azınlık vakıfları bize ‘şu yer bizim’ desinler, onların tapu bilgilerine biz ulaşırız. Tapu bilgilerine ulaştıktan sonra, hikâyelerine ulaşırız, ama daha önceki gibi, hiçbir bilgi ve belgesi olmayan müracaatlar yapıldı. Biz, ister istemez bu talepleri reddetmek zorunda kaldık. Bundan dolayı, şimdi ‘Biz müracaat ediyoruz, olumsuz kararlar çıkıyor.’ gibi bir algılama oluşturuldu. Bu yanlış, oluşan bu algının düzelmesi lazım.” dedi.

***
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, azınlık vakıflarına ait mallarının iadesi için yapılan başvurulara neden iptal kararı verdikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Adnan Ertem, azınlık vakıflarıyla ilgili hiçbir bilgi ve belge olmadan 600 civarında müracaat yaptığını belirterek, “Azınlık vakıfları bize ‘şu yer bizim’ desinler, onların tapu bilgilerine biz ulaşırız. Tapu bilgilerine ulaştıktan sonra, hikâyelerine ulaşırız, ama daha önceki gibi, hiçbir bilgi ve belgesi olmayan müracaatlar yapıldı. Biz, ister istemez bu talepleri reddetmek zorunda kaldık. Bundan dolayı, şimdi ‘Biz müracaat ediyoruz, olumsuz kararlar çıkıyor.’ gibi bir algılama oluşturuldu. Bu yanlış, oluşan bu algının düzelmesi lazım.” dedi.
Adnan Ertem, Cihan Haber Ajansı(Cihan)’na verdiği mülakatta önemli açıklamalarda bulundu.
Ertem, konuşmasında azınlık mallarının iade edilmesi ile ilgili yapılan başvuruların ‘Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce iptal edildiği’ eleştirilerine cevap verdi. Ertem, Türkiye’nin değişik bölgelerindeki bin 560 azınlık vakfına ait malın geri verilmesi ile ilgili müracaat olduğunu söyledi. Başvurulardaki iptal işlemleri ile alakalı kendilerine yüklenilen yanlış anlaşılmanın olduğunu ifade eden Ertem, geçmişte de azınlık vakıflarının benzer başvurularda bulunduğunu ve gene ‘iptal kararı’ vermek zorunda kaldıklarını da hatırlattı.
Bunun için vakıfları başvurularından önce; “Ne olur, aynı şekilde bize müracaat etmeyin. Elinizde belgeli ve bilgisi olan mallarla ilgili müracaat edin.’ diye uyardıklarını ifade eden Ertem, kendilerine yapılan yanlış bir başvuru ile alakalı da şu örneği paylaştı: “Bize, ‘Kütahya’daki dairenin teslimi…’ diye başvuru yapıldı. ‘Kütahya’daki daire.’ dediğiniz zaman, bunu verilebilme imkânımız nasıl olacak? Ne tapusu, ne adresi, ne de bilgisi var. Hiçbir bir bilgi yok. Bırakın bize daire demeyi, bizim bölge müdürlüklerimiz var. Götürsünler bize ‘şu yer bizim’ desinler. Böyle denildiğinde, biz onun tapu bilgilerine ulaşma imkânımız var. Tapu bilgilerine ulaştıktan sonra, hikâyelerine ulaşırız.”
Daha önce yapılan hatalara benzer, hataların gene tekerrür ettiğini de anlatan Ertem, “Hiçbir bilgi ve belgesi olmayan 600 civarında müracaat yapıldı. Biz, ister istemez reddetmek zorunda kaldık. Bundan dolayı, şimdi ‘Biz müracaat ediyoruz, olumsuz kararlar çıkıyor.’ gibi bir algılama oluşturuldu.” diye konuştu.
“AZINLIKLAR BİLGİ VERSİNLER, BELGLERİNİ BİZ TAMAMLAYALIM”
Ertem, Vakfılar Genel Müdürlüğü’nün izahı karşısında, azınlık vakıflarının, “Bütün bilgi ve belgenin devlette olduğunu, bunu bildikleri halde bizden niye istiyor.” şeklindeki iddiasına da şöyle karşılık verdi: “Zaten, şu andaki mevcut dosyaların bir çoğunun başvurusunu biz kendimiz sağlıyoruz. Bilgilerini, belgelerini ilgili kuruluşlardan biz sağlıyoruz. Ama bilgisi sabit olan yerlerle alakalı olan yerlere yapıyoruz, bunu. Adres bilgisi ve tapu bilgisi verilmeyen bir malın bilgi ve belgesini ben nasıl tamamlayacağım? Böyle bir yanlış algılama var. Biz bunun için yer, söylemelerini, belge vermelerini istiyoruz. ‘Şu yer bizim.’ desinler. İşaret etsinler, bunları verirlerse biz zaten belgeleri kendimiz tamamlıyoruz. Bunu da ne yazık ki tamamlayamıyorlar. Bundan dolayı, oluşan algının da düzelmesi lazım.”
“28 ŞUBAT’DA KAPATILAN VAKIFLARLA İLGİLİ MÜRACAT VAR, İADELER İLE İLGİLİ SÜREÇ HIZLANACAK”
Ertem, 28 Şubat döneminde kapatılan ve mallarına el konulan vakıfların müracaatları hakkında da bilgi verdi. 28 Şubat döneminde kapatılan ve mallarına el konulan vakıflarla ilgili kanunun Meclis kapatılmadan önce çıkarıldığını hatırlatan Ertem, bu kanundaki hükümde, “Kapatılan vakfın kurucularından, aynı adla gelirlerse, 3 ay içinde bizim mallarını iade etmemiz gerekiyor.” ifadesinin yer aldığını dile getirdi. Ertem, “Vakfı tekrar canlandırmak istiyoruz.” diye kendilerine müracaat edenlerin olduğunu, fakat vakıf kurma izninin mahkemelerce verildiğini anlattı. Henüz mahkemeden kendilerine bir kararın intikal etmediğini de bildiren Ertem, “Mahkemenin kuruluş kararı çıktıktan sonra karar vermemiz gerekiyor. Henüz konu taze. Meclis kapatılmadan önce kanun çıkmıştı. Adli tatil de yeni bitti. Bundan sonra sanıyorum ki, burada süreç hızlanacak diye düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
“DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ AÇIKLANDIKTAN SONRA GÖRÜŞLERİMİ İFADE EDERİM”
AK Parti’nin demokratikleşme adımları çerçevesinde hazırladığı pakette, kamuoyuna yansıyan azınlık mallarının iadesini içeren düzenleme hakkında da konuşan Ertem, demokratikleşme paketinin içeriğinden pek fazla haberdar olmadığını, kendisinin de gelişmeleri basından takip ettiğini söyledi. Azınlık mallarının iadesi ile ilgili bir kanunun zaten var olduğunu ve yürüdüğünü dile getiren Ertem, “Yeni bir kanun çıkar mı bilmiyorum. Haberlerde yer aldığı itibarı ile daha koyulaştırıcı çalışmaların olduğunu ifade ediliyor, içerikte. Konu, açıklansın daha sonra görüşlerimi ifade ederim.”dedi.
CİHAN

Yorumlar kapatıldı.