İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Esaret altında bulunan Hakob İncigülyan’a ilişkin durum değerlendirildi

Ermenistan Savunma Bakanı I. Yard. Davit Tonoyan, 19 Eylül’de  BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Erivan Temsilcisi Kristof Birvirt’le buluştu; diğer konular yanı sıra Azerbaycan’da esaret altında bulunan Hakob İncigülyan’a ilişkin durumu değerlendirdi. Savunam Bakanlığı Basın Servisinden verilen bilgiye göre Tonoyan, son günlerde Azerbaycan medya organlarından birinde yer bulan Azerbaycan Devlet Esirler, Rehineler ve Akıbeti Meçhuller Komisyonu Sekreteri Şahin Sailov’un, Ermeni esir İncigülyan’ın güya  kendisinin 3. ülkeye nakledilmesini rica ettiğine ilişkin verdiği bilgiye değindi. 

Bu duyuru Azerbaycan yönetimi tarafından gerçekleştirilen olağan propagandif  buluş değilse, bunun mantıki devamının BM Bakü Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisinin, misyonu çerçevesinde Hakob İncigülyan’a mülteci statüsü verilmesi sürecine başlanması olduğunu belirtti.

Ermeni tarafının İncigülyan’a yönelik cezai takibat olmayacağına ilişkin sözünü birçok kereler teyid ettiğini, böylece  ″takibata uğrama olası korkusu kurbanı olma″ olasılığını ihtimal dışına aldığını, dahası ırksal, etnik aidiyet, dini, siyasi görüş veya diğer anlamlarda bu korkuyu teyid edecek mevhumlar olmadığını kaydetti Tonoyan.
SavunmaBakanıI. Yard. BM bu delilleri belirterek, Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisi  ve diğer menfaattarlara benzeri vakaların incelenmesi esnasında anılan hususların dikkate alınması çağrısında bulundu.
Tonoyan, İncigülyan’ın «mülteci statüsü» verilmesinin bezerlerinin daha önce benzeri durumlarda  (özellikle Azerbaycan’da esaret altında öldürülen çoban Manvel Saribekyan vakası) olduğu gibi belki de esaretten, fiziki şiddetten, işkence vb. diğer trajik sonuçlardan  kaçınma olanağı olduğunu belirtti. Buluşmada olumsuz örneklerin istisna edilmesi gerektiği, sonuç olarak işlemlerin azami temkinli ve çok yönlü değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.