İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kürt Parlamentosu’nda Türkmen, Hıristiyan ve Ermeniler için kota

Irak’ın kuzeyinde Cumartesi günü 4. kez düzenlenecek parlamento seçimlerinde 111 sandalyeli meclis belirlenecek. Parlamentoda Türkmenler, Ermeniler ve diğer Hıristiyan toplumu için 5’er adet olmak üzere toplam 15 sandalye ayrılıyor. Söz konusu gruplar, kota sistemine genelde olumlu baksa da bunun nasıl uygulandığının önemli olduğuna dikkat çekiyor. (Darısı başımıza. HYETERT)

ERBİL (CİHAN)- Irak’ın kuzeyinde Cumartesi günü 4. kez düzenlenecek parlamento seçimlerinde 111 sandalyeli meclis belirlenecek. Parlamentoda Türkmenler, Ermeniler ve diğer Hıristiyan toplumu için 5’er adet olmak üzere toplam 15 sandalye ayrılıyor. Söz konusu gruplar, kota sistemine genelde olumlu baksa da bunun nasıl uygulandığının önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Cihan Haber Ajansı’na konuşan Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi ve Kuzey Irak Sorumlusu Aydın Maruf Selim, “Biz, değil Kürt Bölgesinde, Irak merkezi seçimlerinde bile kotayı kabul etmedik çünkü kota azınlıklar içindir. Ancak bu bölgede böyle bir sistem hayata geçirilmişse o zaman 5 koltuk Türkmenler için çok azdır.” şeklinde konuştu.
Kotanın tabela partiler için konulduğunun bir önceki seçimlerde anlaşıldığını söyleyen Maruf, “Bu kez aynı şeylerin yaşanmamasını umuyoruz aksi halde çekileceğiz.” ifadesini kullandı.
Reform Hareketi Başkan Yardımcısı ve Erbil Değişim ve Yenilenme listesi birinci sıra adayı Mehmet Sadettin İlhanlı ise Türkmenlerin Kürt parlamentosundaki temsil oranının artırılması için kotanın önemli olduğunu vurguladı. İlhanlı, “Çünkü buradaki Türkmenlerin hepsi Türkmen partilerine oy vermiyor. Bu sistem olmazsa Türkmenler meclise giremez. Ancak meclise girecek 5 kişi, iktidarın gölgesi mi değil mi, bunu bu seçimlerde göreceğiz.” vurgusunda bulundu.
Hıristiyanlar ise kotayı doğru buluyor ancak bu kotaların iktidar tarafından kullanılmaması gerektiğini savunuyor. Hıristiyan Rafideyin Partisi Parlamento Üyesi Salim Toma, “Aslında bizim için 5 ve ya 1 koltuk fark etmez. Önemli olan parlamentodaki o bir kişinin ne kadar aktif olduğu, milletimizin sesinin ne kadar duyurduğudur. Çünkü kotukların yaptığı bir iş yok, olan oradaki çalışan temsilcilerdir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar kapatıldı.