İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni gelinlere Osmanlı tapusu

Mehmet Çetingüleç 
Ermeniler Türkiye’ye dönmek istiyor. Geride bıraktıkları evleri, tarlaları, bahçeleri ve hatta mezarlıkları almak için. Peki nasıl? Ellerindeki tapularla… Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe saygın bir tarihçi. Ermeni meselesini iyi biliyor. Ermenistan’da yapılan düğünlerde anne-babaların gelinlere hediye olarak Osmanlı tapusu verdiğini söylüyor. 1915’te zorunlu göçe tabi tutulanlar ve daha sonra çeşitli gerekçelerle göç edenlerin bıraktıkları tapular. İşte 2015 yılı senaryosunda, bu belgelerin ortaya çıkarılıp hak talep edilmesi bekleniyor. Göç edenlerin varisleri “mallarımızı istiyoruz” diyecekler. Peki Türkiye böyle bir talebe karşı hazırlıklı mı? Daha doğrusu bu taleplerden sonuç almak mümkün mü?.. Prof. İsrafil Kurtcephe anlatıyor:”Hazırlıklı olmamız gerekiyor. Başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere bu konuda sürekli çalışacak birimlerin oluşturulması lazım. Dünya genelinde en az Ermeniler kadar örgütlü ve planlı çalışacak lobi kuruluşlarını faaliyete geçirmemiz lazım. Soykırımın ‘bir halkı tamamıyla ve maksatlı şekilde yok etmek’ anlamı taşıdığını, 1915’te yaşanan olayların ise karşılıklı çatışma nedeniyle zorunlu bir yer değiştirme olduğunu anlatmamız lazım. Bunu yapmadığımız takdirde 2015’e hazırlıksız yakalanabiliriz. Dünya kamuoyunda olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliriz.”

***
Ermeniler Türkiye’ye dönmek istiyor.
Geride bıraktıkları evleri, tarlaları, bahçeleri ve hatta mezarlıkları almak için.
Peki nasıl?
Ellerindeki tapularla…
***
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe saygın bir tarihçi.
Ermeni meselesini iyi biliyor.
Ermenistan’da yapılan düğünlerde anne-babaların gelinlere hediye olarak Osmanlı tapusu verdiğini söylüyor.
1915’te zorunlu göçe tabi tutulanlar ve daha sonra çeşitli gerekçelerle göç edenlerin bıraktıkları tapular.
***
İşte 2015 yılı senaryosunda, bu belgelerin ortaya çıkarılıp hak talep edilmesi bekleniyor.
Göç edenlerin varisleri “mallarımızı istiyoruz” diyecekler.
Peki Türkiye böyle bir talebe karşı hazırlıklı mı?
Daha doğrusu bu taleplerden sonuç almak mümkün mü?
Elimizde tapu var” diye gelip 100 yıldır o evleri, arsaları, bağları, bahçeleri kullanan insanları mallarından edebilirler mi?
***
Osmanlı tapuları geçerli.
Dolayısıyla hukuki yollar açık.
Hem içeride, hem dışarıda.
Zaten Türkiye’de ve ABD’de açılmış davalar var.
2015’e doğru yaklaştıkça dava sayısının artması bekleniyor…
***
Prof. İsrafil Kurtcephe, soykırım iddialarının 100. Yıldönümüne ilişkin şu projeksiyonu yapıyor:
“Ermeniler 13 vilayetimiz hakkında toprak talebinde bulunuyor. Göç ettikleri vilayetlerde bıraktıkları mülkler üzerinden hak iddia ediyorlar. 2015’e gelirken hem Türk mahkemelerine hem de uluslar arası mahkemelere bu konuyu taşıyacakları anlaşılıyor.”
***
Peki Türkiye’nin ne yapması gerekiyor?
Prof. İsrafil Kurtcephe anlatıyor:
“Hazırlıklı olmamız gerekiyor. Başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere bu konuda sürekli çalışacak birimlerin oluşturulması lazım. Dünya genelinde en az Ermeniler kadar örgütlü ve planlı çalışacak lobi kuruluşlarını faaliyete geçirmemiz lazım. Soykırımın ‘bir halkı tamamıyla ve maksatlı şekilde yok etmek’ anlamı taşıdığını, 1915’te yaşanan olayların ise karşılıklı çatışma nedeniyle zorunlu bir yer değiştirme olduğunu anlatmamız lazım. Bunu yapmadığımız takdirde 2015’e hazırlıksız yakalanabiliriz. Dünya kamuoyunda olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliriz.”
***
Ermeni diasporasının temsilcileri ise şu hesabı yapıyor:
“Biz binlerce yıldır Anadolu’da yaşıyoruz. Hiçbir şeyi unutmuş değiliz. Nereli olduğumuzu biliyoruz. Atalarımızın bıraktığı bağların, bahçelerin, evlerin nerede olduğunu da biliyoruz.”
Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe’nin değerlendirmesine Ermeni diasporasının açıklamasını eklediğinizde herhalde Türkiye’yi yakın gelecekte nelerin beklediğini tahmin edebilirsiniz…

Yorumlar kapatıldı.