İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Moskova’da Ana Katedralin mesh ayini gerçekleşti

Rusya Federasyonunda bulunan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve eşi Rita Sarkisyan bugün Moskova Ermeni Piskoposluk Ana Katedrali (Surp Paytsarakerputyun) mesh ve kilise kompleksinin açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Sekreterliğinden verilen bilgiye göre;  katedraldeki ilk ayin Dünya Ermenileri Katolikosu Garegin II riyasetinde icra edildi.

 

Ayinde Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kiril yanısıra, Rusya devlet ve toplum çevrelerinden isimler, Ermeni Apostolik Kilisesi  farklı diyakosluklarından ruhaniler, Rusya Federasyonu kardeş dini kurum ve kuruluşları başkanları, temsilcileri ve hayırseverler katıldılar.

Moskova merkezinde ulusal mimari kurallara sadık kalınarak inşa edilen kilise kompleksinin inşası 2006 yılında başladı. Kompleks Ana katedral, Sp. Haç Kilisesi, Piskoposluk Konutu, eğitim-kültür ve konaklama binaları, tören ve etkinlik salonları ve müzeden oluşmakta. Kilise kompleksi açık kavuniçi renginde, Ana katedral Ermeni tarihi başkenti Ani yakınındaki taşocaklarından getirilen haçlarla ve Ermenice harflerle bezeli pembe tuf taşlarından inşa edildi.  Kompleks tüm görünümü ve rölyefleriyle  Moskovalılara ve başkentin konuklarına Ermeni tarihinden estantaneler sunmakta.

Ana katedral mesh ayini töreni sonrasında bakan Serj Sarkisyan; organiztörler, hayırseverler ve konuklarla beraber kilise idare binası foyesinde, Ermeni Apostolik Kutsal Kilisesi Rusya ve Yeni Nahçivan Diyakosluğu, Ermenisan Ulusal Arşivi, RF Federal Arşiv Ajansı, Moskova Arşivi Ana Dairesi ve Moskova Devlet Merkezi Arşivi tarafından ortaklaşa düzenlenen  «Mosova’da Ermeniler: Tarihi Yol» başlıklı sergiyi gezdi.

Sergideki zengin arşiv malzemesi Moskova Ermeni toplumunu XIV yy.’dan XX. yy. başına kadar olan 5 asrı aşkın bir dönemini gözler önüne sermekteydi.
Cumhurbaşkanı kopleksin  eğitim-kültür ve konaklama binalarını gezdi, daha sonra kilise avlusunda bulunan Ermeni ve Rus halklarının kardeşliğini sembolize eden anı-çeşmenin açılış törenine katıldı.

News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.