İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pakete Mor Gabriel de girdi

Başbakan Erdoğan tarafından gelecek hafta açıklanması beklenen yeni demokratikleşme paketine Heybeliada Ruhban Okulunun yanı sıra, Mardin’deki Mor Gabriel Manastırı da girdi. Yapılacak düzenleme ile hazineye geçmesi öngörülen araziler için, manastır idaresi ile çözüm yoluna gidilecek.(Umarız pakette AB İlerleme raporlarında da yer alan azınlık cemaatlerinin tüzel kişiliği ve örgütlenme izni de yer alır. HYETERT) 

Dünyanın ayakta kalan en eski Süryani Manastırı olarak bilinen Mardin Midyat’taki Mor Gabriel Manastırının (Deyrulumur) komşu köylerin sınırları içerisindeki 100 hektarlık alanı işgal ettiği gerekçesiyle bu arazilerin, Hazine’ye devri için süreç başlamıştı.
M.S 397 yılında Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan manastır, 5. ve 6. yüzyıldan kalan Bizans dönemi mozaikleri, kubbeleri, çan kuleleri, hareketli terasları, kapıları ve Midyat kesme taşlarından yapılan motif süslemeleriyle ünlü.  Manastır, kilise tarafından İkinci Kudüs olarak ilan edilmişti.
42 YIL SONRA
Paket ile Heybeliada Ruhban Okulu, 42 yıl sonra resmen açılıyor. Yeni tasarıda, Ruhban Okulu’nun yüksekokul düzeyinde açılışına imkân verecek bir formül olacak.  Bir şirket bünyesinde yabancı üniversite kurulacak ve kendi ülkesinin mevzuatına bağlı olacak. Patrikhane’nin, Yunanistan ya da başka bir ülkenin üniversitesi üzerinden Türkiye’de yüksekokul açması sağlanacak. Ruhban Okulu’nun 1971’de kapandığı dönemde, özel meslek okulu kapsamında ve dini statüde yeniden açılması için ise Anayasa değişikliği gerekiyor.
Heybeliada Ruhban Okulu, adanın kuzeybatısında Ümit tepesinde bulunuyor. Okul, Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden sonra kurulan bu alandaki ilk akademik okul olma özelliğini taşıyor. 1844 yılında din adamı yetiştirmek için faaliyete geçen okul, 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adıyla faaliyet gösterdi.
1971’yılında Türkiye’deki tüm özel yüksekokullar devlet denetimine girdi.  Fener Rum Patrikhanesi de buna karşı çıkarak, okulda teoloji eğitimini kaldırdı.  Okul, 1971-1972  eğitim döneminde, Heybeliada Özel Rum Lisesi adıyla faaliyet gösterdi ve aynı yıl sonunda Patrikhane tarafından tamamen kapatıldı

Yorumlar kapatıldı.