İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gökçeada Rum Okulu’nda ilk zil sesi

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde 1951’de kurulan ve 1964’te kurucusunun isteğiyle kapatılan Özel Gökçeada Rum İlkokulunda, yarım asır sonra yarın yeniden ders zili çalacak. Eğitim 4 öğrenciyle başlıyor.

ÇANAKKALE – Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde 1951’de kurulan ve 1964’te kurucusunun isteğiyle kapatılan Özel Gökçeada Rum İlkokulunda, yarım asır sonra yarın yeniden ders zili çalacak. Eğitim 4 öğrenciyle başlıyor.

Okulun eğitim öğretime açılması dolayısıyla yapılan son hazırlıklar, tamamlandı. Bir süre önce büyük tadilat gerçekleştirilen okulda, camlar silinip yerler paspaslandı. İstanbul ‘dan özel olarak getirilen sıralar, sınıflara yerleştirildi. Okulun giriş bölümüne yapılan Atatürk köşesi de Türk bayrağının yerleştirilmesiyle tamamlandı. Yarım asır sonra yarın çalacak ilk zille, 4 öğrenci okulda eğitim almaya başlayacak.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi Üyesi Pandeli Laki Vingas, “İnanılmaz bir duygu ve sevinç yaşıyoruz. Çünkü yarım asır sonra Gökçeada’da bir okulun eğitim ve öğretime başlaması bir gelecek ve umut vaat ediyor. Bu toplumun geleceğe yönelik olan bağlılığını da ispat ediyor” dedi.
Yarım asırlık sürenin çok uzun bir süre olduğunu belirten Vingas, “Bir toplumun bütün değerlerini mahveden, onları paramparça eden, eğitimsiz bir toplum yetişmesi açısından da çok büyük yaralar bırakmış bir süredir” diye konuştu. Aradan geçen süreyi zaman açısından kapatmanın mümkün olamayacağını dile getiren Vingas, ancak bunun, bundan sonrası için bir temel oluşturacağını söyledi.
Vingas, bu temeli ve örneği Gökçeada’daki toplumun sahiplenmesi ümidi içinde olduklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Umarım bu konuda ciddi çalışmalar yapılır. Okulun açılması yetmiyor. Okulun yaşaması ve devamlılığı gerekiyor. Bu dokunun etrafında geliştirilebilecek başka sistemler de olabilir. Dernekler ve sivil toplum kuruluşları da olabilir. Ancak en önemli görev Gökçeadalıların, Rum toplumunun bunun idrakı içinde olması ve buna da destek vermesi. Eğitimin burada 50 yıl sonra başlıyor olması kimseyi endişe içine sokmasın, endişeye mahal verilmesin. Burada arzu edilen eğitim sağlanması, arzu edilen barışın sağlanmasına da katkı sunacaktır. Gelecek bizden ciddi anlamda sadakat bekliyor, iş bekliyor. Ve tabii ki hukukun desteğini, siyasi iradenin de devamlılığını talep ediyor.”
ANNE VE BABAMIN ÖĞRENCİ OLDUĞU…
Okulun müdürü Paraşkevi Berber Katakalos da anne ve babasının öğrenim gördüğü bir okula yönetici olarak atanmaktan dolayı gurur duyduğunu söyledi. Farklı duyguları bir arada yaşadığını anlatan Katakalos, “Burada görev yapacağım için, okulun yaklaşık yarım asır sonra açılıyor olduğu için çok mutluyum, anne ve babamın öğrenci olduğu okulda yöneticilik yapmak gurur vericidir” diye konuştu.

Gökçeada’da yaşayan Rum vatandaşlardan Efi Zguromalı ve Hristo Anastasiadi ise okulun açılmasının kendilerini mutlu ettiğini, bundan sonraki süreçte öğrenci sayısının artarak okulun daha anlamlı bir hale gelmesini beklediklerini kaydetti.
Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı ise uzun bir aradan sonra adada bir Rum okulu açıldığını belirterek, “Biz burada yerel halk ve sivil toplum kuruluşları olarak bunu çok olumlu karşılıyoruz. Burada Türk Devleti kendine yakışanı yapmıştır. Milli Eğitim Bakanlığının verdiği bu karar çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
Okulun açılışı nedeniyle yarın tören düzenlenecek. İlçe protokolünün yanı sıra Yunanistan’dan gelen misafirlerin de katılacağı törenin ardından yarım asır sonra ilk ders verilerek eğitim öğretim yılı başlayacak. (AA)

http://www.radikal.com.tr/turkiye/gokceada_rum_okulunda_ilk_zil_sesi-1150912

Yorumlar kapatıldı.