İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi kilisede borç sıkıntısı

Süleyman Umut Gürhan
Yaklaşık 100 yıl sonra ibadete açılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, restorasyon çalışmaları için harcanan 5 milyon liranın kalan 1.5 milyon lirasını tamamlamaya çalışıyor… Bakanlığa başvurduklarını belirten Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, “Bize ‘Eğer burayı Kültür Bakanlığı’na devrederseniz restorasyonunu yaparız’ dediler. Bu durumda burası bir müze kilise olarak devam edecekti. Doğrusu bu, bizim pek istemediğimiz bir şeydi” dedi.

***
Yaklaşık 100 yıl sonra ibadete açılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, restorasyon çalışmaları için harcanan 5 milyon liranın kalan 1.5 milyon lirasını tamamlamaya çalışıyor.
           
Süleyman Umut GÜRHAN
DİYARBAKIR – 98 yıl sonra ibadete açılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin sorunları bir türlü bitmedi.
Kilisenin restorasyonu için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 1 milyon lira hibe etti.
2.5 milyon lira da Ermeni Cemaati’nden toplanan bağışlarla karşılandı. Kilise, kalan 1.5 milyon liralık borcunu ise bir türlü ödeyemedi.
BAKANLIĞA BAŞVURU
Kilise yönetimi, bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu.
Mevzuat gereği borcun ödenmesi için kilise devrinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçmesi gerekiyor. Ermeniler ise bu fikre sıcak bakmıyor.
Bakanlığa başvurduklarını belirten Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, “Bize ‘Eğer burayı Kültür Bakanlığı’na devrederseniz restorasyonunu yaparız’ dediler. Bu durumda burası bir müze kilise olarak devam edecekti. Doğrusu bu, bizim pek istemediğimiz bir şeydi” dedi.
Kilise kalan borcunu ödemek için Ermeni Cemaati’nden yardım bekliyor.
Bu arada, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Surp Giragos Ermeni Kilisesi arasında bir protokol imzalandı.
Buna göre onarımı tamamlanan kilisenin müştemilatında kent müzesi açılacak. Müzede Ermenilere ait eserler sergilenecek.
Kilise vakfı, mülkünün bir bölümünü bedelsiz olarak belediyeye tahsis edecek.
Ziyarete açık tüm yerlerin temizliğini sağlayacak belediye, müzenin su ve elektrik beledini karşılayacak. Müzenin yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.
‘DÜZENLEME OLURSA GERİ DÖNERLER’
Öte yandan, Ergün Ayık, yurtdışında yaşayan Ermenilerin gerekli çalışmalar yapılması halinde yeniden kente dönebileceğini söyledi.
Kentte düzenleme yapılmasını isteyen Ayık, “Diyarbakır’daki modern apartmanlarda yaşamak için kente gelmezler. Bunu yapmak için Sur ilçesinin düzenlenmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar kapatıldı.