İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Van’da dördüncü Ermeni ayini

Van’daki Akdamar Kilisesi’nde bu yıl dördüncüsü yapılan Ermeni ayini sona erdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen izinle ilki 2010 yılında yaptırılan ayinin dördüncüsü hoparlörden verilen çan sesiyle başladı. Din adamları ayini başlatmak üzere kiliseye girerken, iç mekan darlığından dolayı sadece 50 kişi içeri alınabildi.

***
Van’daki Akdamar Kilisesi’nde bu yıl dördüncüsü yapılan Ermeni ayini sona erdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen izinle ilki 2010 yılında yaptırılan ayinin dördüncüsü hoparlörden verilen çan sesiyle başladı. Din adamları ayini başlatmak üzere kiliseye girerken, iç mekan darlığından dolayı sadece 50 kişi içeri alınabildi. Ayini Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan yönetti. Basın mensuplarının içeri alındığı ayinde, kurulan hoparlörle dışarıya ses verildi.Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer de adada alınan tedbirleri yerinde inceledi.ABD Adana Konsolosu Jonh L. Espinoza’nın da katıldığı ayinde yaklaşık 100 yıl sonra ilk defa vaftiz töreni düzenlendi. Tamara, Melisa, Hripsime, Van ve Şimovan isimli Ermeniler törenle vaftiz edildi. Vaftiz töreninin ardından Ermeni din adamları kiliseden çıkarak etkinliklerine devam etti.
KADİR İNANIR DA ADAYA GELDİ
2. Uluslararası Van Gölü Film Festivali kapsamında kentte bulunan ünlü sinema sanatçısı Kadir İnanır ve Gani Rüzgar Şavata da Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ile birlikte adaya geldi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği Kadir İnanır ve beraberindekiler, burada sevenleriyle birlikte fotoğraf çektirdi.Sağlık İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilen 40 sağlık personeli ada ve iskelede görev alırken, polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri devam ediyor.
VAN GÖLÜ SAHİLİNDE GIYABİ CENAZE NAMAZI
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) yetkilileri de Van Gölü kıyısındaki Kızılay Kampı yakınlarındaki sahilde Ermeniler tarafından tekneyle adaya götürülürken suya atlayarak boğulan 50 Müslüman kadın için gıyabi cenaze namazı kıldı. Cenaze namazının ardından aralarında ASİMDER Başkanı Göksel Gülbey’in de bulunduğu kalabalık Van Gölü’ne karanfil bıraktı.
DÖRDÜNCÜ ERMENİ AYİNİ SONA ERDİ
Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan’ın yönettiği ve saat 11.00 gibi başlayan ayin, saat 14.00 sıralarında sona erdi. Ayinde konuşan Aram Ateşyan, ilk defa bir vaftiz yapıldığını söyledi. Dualara amin demek için geldiklerini belirten Ateşyan, “100 yıl sonra burada ilk kez vaftiz yaptık. Dedelerinin ve annelerinin Ermeni oluşundan onlar da özlerine dönmeye karar verdiler. Vaftiz olup Ermeni kilisesinin bir üyesi oldular. Ermenistan’dan 1 doktorumuz burada vaftiz olmak istedi. Bizde kırmadık. Ayrıca Ermenistan’dan gelen ve ismi Van olan bir ailemizin çocuğu vaftiz oldu. Van ismini atalarının anısına Vanlı kardeşlerine olan sevgisinden dolayı çocuğuna verdi. Bugün burada bu vaftizi gerçekleştirdik. Kutlamakta olduğumuz bu bayram asla ve kesinlikle siyasi, ekonomik, askeri ya da milli bir zafer değildir. Bu bir süre için kaybedilen kutsal ve dinsel değerin yeniden bulunması ve onun büyük bir anlam ifade etmesinin bir kez daha keşfedilmesidir. Burada Van Gölü’nün tarihi adasında kutladığımız kesinlikle budur” dedi.
“ADAYA KUTSANMAYA GELDİK”
Tüm savaşların kıtlıkların, ahlaki ve kültürel yozlaşmaların ve hür türlü etnik ve ırkçı çatışmaların kendinden ödün vermek istemeyen asla doymayı bilmeyen bir bencilliğin, insanlığa sadece yıkım getiren sonuçsuz mücadelesinden kaynaklandığını söyleyen Ateşyan, “Hür türlü soylu başkanlığın altında bir özverinin yattığını biliyoruz. Bir ve tek Allah imanı bu tür bir özveriyi teşvik etmeli ve içimizdeki benliğin ve bencilliğin yerine asla karşılık beklemeyen sevgiyi, fedakarlığı, adanmışlığı, paylaşım ve dayanışmayı gerçekten sağlayacak ruhani ve manevi disiplini oluşturabilmelidir. Bu sabah Akdamar Adası’nın tarihi surp haç kilisesine bu iman ve duygularla geldik. Artık hiç kimsenin aşamadığı bu adaya bizleri çeken atalarımızın asırlar boyunca ibadet ettikleri bu mabettir. Onunla tekrar buluşmak kucaklaşmak ve kutsanmak istedik. Atalarımızın yüce rabbe secde ettiği bu mekanda bizde secde etmek istedik. Allaha atalarımızın yaptığı dualara bizde amin demeye geldik. Bu yaptığımız turistik gezi ya da ziyaret değildir. Bu hepimiz için derin ve ruhsal bir deneyimdir” dedi.
Kilisenin içerisinde 6 Ermeni’nin vaftiz edilmesinin ardından kilisenin bahçesinde bir süre dua eden Ermeniler, ardından ayin programını sonlandırarak tekrar teknelerle adadan ayrılmaya başladılar.
ATİLLA İDİZ- MEHMET SALİH AKKUŞ
VAN

Yorumlar kapatıldı.