İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’li Tanrıkulu: TBMM Özür Dilemeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 6-7 Eylül olaylarının hafızalarda yarattığı derin acının giderilmesinin o dönemin tarih önünde mahkûm edilmesinden geçtiğini belirterek, “Bu olay karşısında TBMM’nin tavır alması ve o iki gün boyunca yaşananlardan dolayı mağdur olmuş tüm yurttaşlardan özür dilemesi gerekmektedir” dedi. Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada, “Aradan yarım asrı aşkın bir süre geçmesine rağmen dün gibi taze duran bir yara olarak 6-7 Eylül olayları, hesaplaşılmadığı sürece peşimizi bırakmayacaktır” diyerek şöyle devam etti:”Yarattığı sosyo-politik tahribat ve Ermeni, Rum, Yahudi yurttaşların 6-7 Eylül 1955 ve sonrasında maruz kaldıkları ırkçı saldırılar hâlâ toplumsal barışın tesisi önünde bir set olarak durmaya devam etmektedir.

 ANKARA (ANKA)- CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 6-7 Eylül olaylarının hafızalarda yarattığı derin acının giderilmesinin o dönemin tarih önünde mahkûm edilmesinden geçtiğini belirterek, “Bu olay karşısında TBMM’nin tavır alması ve o iki gün boyunca yaşananlardan dolayı mağdur olmuş tüm yurttaşlardan özür dilemesi gerekmektedir” dedi.
Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada, “Aradan yarım asrı aşkın bir süre geçmesine rağmen dün gibi taze duran bir yara olarak 6-7 Eylül olayları, hesaplaşılmadığı sürece peşimizi bırakmayacaktır” diyerek şöyle devam etti:
“Yarattığı sosyo-politik tahribat ve Ermeni, Rum, Yahudi yurttaşların 6-7 Eylül 1955 ve sonrasında maruz kaldıkları ırkçı saldırılar hâlâ toplumsal barışın tesisi önünde bir set olarak durmaya devam etmektedir.
Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Ermeni, Rum ve Yahudi yurttaşlar için büyük bir travma olan 6-7 Eylül olaylarının acısı, kuşkusuz zorunlu göç sebebiyle başka ülkelere de taşımıştır.”
-“AZINLIK HAKLARI DEVLETLER ARASI MÜNAKAŞA VEYA MÜZAKERELERE KURBAN EDİLEMEZ”-
Azınlıklara belli aralıklarla şamar oğlanı muamelesi yapılmasına, çoğunluğun saldırı ve baskısına maruz kalmasına karşı da gerekli tüm tedbirleri almak ve tüm yurttaşların eşit bir biçimde yaşamasını sağlamanın devletin temel vazifesi olduğunu ifade eden Tanrıkulu, “Azınlık hakları devletler arası münakaşa veya müzakerelere kurban edilemez. Devlet, azınlıklara her türlü haklarını, karşılıksız olarak temin etmekle yükümlüdür” dedi.
6-7 Eylül olaylarına ilişkin TBMM’nin tavır alması gerektiğini ifade eden Tanrıkulu şöyle dedi:
“6-7 Eylül olayları sırasında adeta aradan çekilerek Beyoğlu’ndaki Ermeni, Rum ve Yahudi yurttaşları ırkçı bir güruhun insafına terk eden devlet ve o dönemin iktidarı, yağmaya, katliama, tecavüzlere göz yummuştur.
6-7 Eylül’ün hafızalarda yarattığı derin acının giderilmesi, o dönemin tarih önünde mahkûm edilmesinden geçiyor. Bu olay karşısında TBMM’nin tavır alması ve o iki gün boyunca yaşananlardan dolayı mağdur olmuş tüm yurttaşlardan özür dilemesi gerekmektedir. Böylesi bir özür, kendilerine ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılan azınlıkların yaşadığı travmanın nispeten de olsa azaltılmasına ve kuşkusuz “çoğunluğun” da azınlıklara gereken saygıyı göstermesine vesile olacaktır.” (ANKA)
(MG/ÖZK)

Yorumlar kapatıldı.