İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mafya Süryanilere çöktü

Kemal Gümüş

Midyat’taki Süryanilerin arsa ve tarlaları çete tarafından elinden alındı. 24 tapunun bir günde el değiştirdiği ortaya çıktı. Savcılık, belediye meclis kararlarında yolsuzluk tespit edince dava açtı. Bakanlık da soruşturma başlattı. Mardin’in Midyat ilçesinde yaşayan Süryani Anter Onar’ın suç duyurusu büyük bir soygun çetesini ortaya çıkardı. Şikayet üzerine soruşturmayı derinleştiren Midyat Cumhuriyet Savcılığı, çetenin hem Süryani vatandaşların mallarına el koyduğunu hem de belediye meclis kararlarında yolsuzluk yapıldığını ortaya çıkardı.

Şikayetlerin odağındaki çete elemanlarından Mahsun B’den ele geçirilen hesap defterinde ise 36 vatandaşın ev, arsa, işyeri, dükkan ve bağ-bahçesinin elinden alındığı, çete üyelerine verilen komisyon ücretleri de belgelendi.
Bakanlık soruşturma izni verdi
Savcılık tarafından açılan davaya ilçe sakinleri de tanık olarak müdahil oldu. Tanıklaar, Süryani vatandaşa ait milyonluk toprak ve gayrimenkulün yasadışı yollarda ellerinden alındığını anlattı. Mağdurlardan Anter Onar, kendisine ait 24 tapunun bir günde üçüncü şahıslara devredildiğini, Özcan Ergun ise çetenin 15 milyon lirasını gasp ettiğini öne sürdü.
Savcılık soruşturma sırasında iddiaların Midyat Belediyesi’ne uzandığını tespit edince İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni istedi. Bakanlık hem izin verde hem de ilçeye iki müfettiş göderdi. Belediye kayıtlarını inceleyen müfettişler ilçede tam 232 kişiyi dinledi ve birçok ihalede ve meclis kararlarında yolsuzluk tespit etti.
Malları alınanlar Midyat’ı terketti
Malvarlıkları ellerinden alınan ve Midyat’ta çoğu Kuyumculuk ve Emlakçılık işleri ile uğraşan Süryaniler, çetenin şantaj ve tehditleri üzerine bölgeyi terk etti. Çetenin bölgedeki Süryanilerin kabusu haline geldiğini anlatan Anter Onar, “Süryaniler 2004 yılında başlayan yeni düzenlemeler ve değişimler sonucu yıllardır terk etmek zorunda kaldıkları Türkiye’ye geri dönmeye başladı. Bu kez de mafya bize göz açtırmaz oldu” diye konuştu.
Savcılığın el koyduğu çetenin hesap defterlerinde kimden ne alındığı, başta belediye olmak üzere kimlere ne kadar para aktarıldığı belgelendi.
Belediye ile işbirliği iddiası
Çete elemanlarından elde edilen belgelere göre tuzağa düşürülen bir vatandaştan alınan paranın 50 bin doları belediyenin payı şeklinde not alınmış. Başka bir çete üyesinden elde edilen dokümanlarda ise belediyeye pay olarak belirtilen değişik meblağlarda bir çok notlar yer alıyor. İddiaların doğruluğunun Savcılık tarafından belgelenmesi üzerine Bakanlık tarafından jet hızıyla verilen soruşturma da çok yönlü olarak devam ediyor. Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, “İnceleme belediyenin iş ve işlemleri ile ilgilidir. Bunların içeriğiyle ilgili bir şey bilmiyorum. Zaten mahkemelerde ve savcılarda da bu konu var” dedi. Süryanilere yönelik iddialar hakkında bilginiz var mı? şeklindeki soruya ise Nasıroğlu, “Bakanlık Belediyedeki işlemlerle ilgili soruşturma izni verdi, inceleme ve davalar devam ediyor. Benim hiç bir şeyle alakam yok. Belediye iş ve işlemleri ile ilgili açılan davalar var. Bakanlık bunları inceliyor” diye konuştu.
Kaynak:

Yorumlar kapatıldı.