İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Putin’in Bakü Ziyareti Etkili Oldu, Ermenistan Gümrük Birliği’ne Giriyor

Moskova dışında bulunan Novo Ogaryovo devlet başkanlığı rezidansında gerçekleşen görüşme sonrası açıklanan ortak deklarasyonda Sarkisyan, Ermenistan’ın Rusya-Belarus-Kazakistan’ın oluşturduğu Gümrük Birliği’ne girmek istediğini, gelecekte kurulacak Avrasya Ekonomik Birliği’nde de yer alacağını açıkladı. Ortak deklarasyonda, Sarkisyan’ın bu amaca yönelik gerekli adımları atmaya hazır olduğu belirtilirken, Putin’in de Ermenistan’ın kararını desteklediği, sürecin hızlanması için yardımda bulunacağı kaydedildi.

***
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, G20 zirvesi öncesi Moskova’ya sürpriz bir ziyaret yaparak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ikili bir görüşme gerçekleştirdi.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, G20 zirvesi öncesi Moskova’ya sürpriz bir ziyaret yaparak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Putin’in Erivan’ın Avrupa Birliği’nin Doğu Ortaklığı Projesi çerçevesinde AB ile yeni ticari anlaşmalar imzalayacak olmasına tepki olarak Bakü’ye yaptığı ziyaret sonuç verdi.
Putin 13 Ağustos’ta Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le bir araya gelmiş, enerji, savunma ve ulaşım alanlarında bir dizi anlaşma imzalamıştı.
Moskova dışında bulunan Novo Ogaryovo devlet başkanlığı rezidansında gerçekleşen görüşme sonrası açıklanan ortak deklarasyonda Sarkisyan, Ermenistan’ın Rusya-Belarus-Kazakistan’ın oluşturduğu Gümrük Birliği’ne girmek istediğini, gelecekte kurulacak Avrasya Ekonomik Birliği’nde de yer alacağını açıkladı.
Ortak deklarasyonda, Sarkisyan’ın bu amaca yönelik gerekli adımları atmaya hazır olduğu belirtilirken, Putin’in de Ermenistan’ın kararını desteklediği, sürecin hızlanması için yardımda bulunacağı kaydedildi.
İkili görüşmede konuşan Sarkisyan, Rusya ve Ermenistan’ın yüzlerce yıla dayalı dostluk ve kardeşlik ilişkileri içinde olduğu ve bunu daha ileriye taşımaya hazır olduklarını söyledi.
Putin de yaptığı değerlendirmede iki ülke arasında ilişkilerin her alanda geliştiğine değindi. Parlamentolar, hükümetler ve iş dünyası arasında yoğun bir diyalog olduğunu belirten Putin, “Bunun sonucu olarak ticaretimiz yüzde 23 büyüdü. Rusya, Ermenistan’ın birinci ticaret ortağı. Bu trend devam ediyor.” dedi.
Sarkisyan’ın ziyareti vesilesi ile Rusya Devlet Demiryolları (RZD) Ermenistan demiryolu ağına 15 milyar ruble (400 milyon dolar) yatırım kararı aldı. Putin ikili görüşmede yatırım kararını doğruladı.

Yorumlar kapatıldı.