İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akdamar’da Ayin İle Anma Aynı Anda Olacak

Akdamar Kilisesi’nde bu yıl Ermenilerin ayin ile birlikte Ermeniler tarafından öldürülen Türkleri anmak için kilise önüne çiçek bırakacak. Van Gölü’ndeki adayla aynı ismi taşıyan Akdamar Kilisesi’nde bu yıl Ermenilerin ayin ile birlikte vaftiz yapacak olmaları, Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği’ni (ASİMDER) harekete geçirdi. ASİMDER, ayin günü derneğin yurtdışındaki temsilcilerinin de katılımıyla Ermeniler tarafından 1918 yılında öldürülen Türkleri anmak için kilise önüne çiçek bırakacak.

Akdamar Adası’nda bulunan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 4 milyon TL’ye restore edilerek 29 Mart 2007’de ‘Anıt müze’ olarak uluslararası bir katılımla açılışı yapılan Akdamar Kilisesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ermenilerin yılda bir kez ayin yapmasına izin verdi. İlk ayinin 18 Eylül 2010’da yapıldığı Akdamar Kilisesi’nde bu yılki ayin 8 Eylül 2013’te gerçekleştirilecek.
AYİN VE ANMA AYNI ANDA OLACAK
Ermenilerin bu yıl ayin sırasında ayrıca vaftiz yapacak olması Merkezi Iğdır’da bulunan ASİMDER’i harekete geçirdi. Genel Başkan Göksel Gülboy, Türkiye’deki temsilciler olmak başta üzere Azerbaycan ve Nahçıvan’da bulunan ASİMDER bölge temsilcileri bir araya gelerek ayin günü yapılacakları değerlendirdi. ASİMDER Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi İrfan Ermiş, kimsenin ibadetine karışma niyetlerinin olmadığını, ancak aynı gün kilise önünde kendilerinin de anma töreni yapacaklarını söyledi. Ermiş şöyle dedi :
“Biz de o gün yurtdışındaki temsilcilerimizin de katılımıyla orada olacağız. 1918 yılında Ermeni çeteleri tarafından Akdamar’a götürülmek isterken göle atlayarak intihar eden 40 Türk kadınını anacağız. Bu şahitlerimiz anısına Akdamar Kililesi önüne çiçek bırakacağız. Aynı gün Zeve Şehitliği ve Kurtuluş Parkı’ndaki anıtlara da çiçek bırkakacağız.” – Van

Yorumlar kapatıldı.