İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hıristiyanlar diken üstünde

Mısır’da darbeden sonra 14 Ağustos’ta ordunun Mursi yandaşlarına düzenlediği kanlı saldırıdan sonra Hıristiyanlara yönelik saldırıların arttığı belirtildi. Muhammed Muris’nin devrilmesinde orduya destek verdiği gerekçesiyle hedef haline gelen Kıpti Hıristiyanlar radikal İslamcıların hedefi haline geldi. 14 Ağustos’ta ordunun Mursi yandaşlarına düzenlediği kanlı saldırıdan sonra 60’tan fazla kilisenin saldırıya uğradığı belirtildi.

Geçici hükümetin iddiasına göre saldırılar daha çok Nil Vadisi’nde yaşandı. Ama Hıristiyan aktivist ve kilise yetkililerinin iddiasına göre saldırılardan bir hafta sonra Mısır hükümeti herhangi bir soruştırma ve ek güvenlik önlemi almadı. ABD’nin Washington Post gazetesine konuşan bir Batılı yetkili bu saldırıların Müslüman Kardeşler tarafından düzenlendiğine inanmadığını söyledi. Yetkiliye göre saldırıların arkasında İslamcı yasadışı kanun düzenleyiciler var.
Nil Vadisi kenarındaki Minya’da yaşayanHıristiyan aileler saldırıların polis saldırısına misilleme olarak bu İslamcı örgütlerden geldiğini düşünüyor. Onlara göre Muhammed Mursi’nin devrilmesine yol açan 3 Temmuz darbesine destek verdikleri gerekçesiyle Hıristiyanları cezalandırıyorlar. İslamcı örgütlerin Hıristiyanların yanında polis karakollarına da saldırdıkları ifade edildi. Birçok Hıristiyan, polisin de suçlu olduğunu ileri sürüyor, en azından tepki vermekte başarısız olduğunu söylüyor.
Bir Hıristiyan aktivist grup olan Maspero Gençlik Birliği’nden Mina Thabet, “Şimdiye kadar gerçek veya ciddi bir soruşturma yaqpıldığını duymadık” dedi.
Saldırılardan çok fazla tedirgin olan Kıpti Hıristiyanlar oklullarının kapılarına “Mısır İslamdır” yazıları yazıldığını belirtti. Bazı görgü şahitleri yürüyüş yapan Müslüman Kardeşler üyelerinin arasından çıkan kişilerin de kiliselere saldırdıklarını ileri sürüyor.
Kıptilerin yeni lideri Tavadros, devrik cumhurbaşkanını açıkça eleştirirken Mısırlıları birbirlerine düşman eden bir lider olmakla suçlamıştı. Tavadros, Mursi’nin devrilmesini de olumlu karşıladığını açıklamıştı.(GAZETEPORT/DIŞ HABERLER)

Yorumlar kapatıldı.