İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azerbaycan Ermenistan’ı BM Genel Sekreterine Şikayet Etti

TurkishNY.com – Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a gönderdiği bir mektupla, Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardaki yasadışı faaliyetlerinin engellenmesi çağrısında bulundu. News.Az’ın haberine göre 16 Temmuz tarihli mektupta Mammadyarov, Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarındaki duruma ilişkin çok önemli bir meseleye dikkat çekmek istediğini belirtti.

Mektupta, ateşkes rejiminden istifade eden Ermenistan’ın, yeni yerleşim alanları kurmak, havalimanını yeniden yürürlüğe koymak, konutlar ve otoyollar inşa etmek gibi girişimlerle Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarının demografik, kültürel ve fiziksel özelliklerini yasadışı bir şekilde değiştirme yönündeki çabalarını devam ettirdiği belirtildi.
Ermenistan’ın bu tutumuyla, Birleşmiş Milletlerin, 1949 tarihli Cenevre Konvansiyonlarının ilgili kararlarını ve uluslararası savaş hukukunun diğer geçerli ilke ve esaslarını ciddi şekilde ihlal ettiği belirtildi.
Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarındaki orijinal yer isimlerini yasadışı bir şekilde değiştirdiğinin de belirtildiği mektupta ayrıca, Ermenistan’ın Suriyeli Ermenileri, Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarına yasadışı bir şekilde yerleştirme politikasını devam ettirdiği söylendi.
/images/stories/date/082213/headline-news/082213-azerbaycan-ermenistan-bm-genel-sekreterine-ikayet-etti-1.jpgGüvenilir kaynaklardan edindikleri bilgilere göre en son Laçin’e 24, Zangilan’a 7 ve Kelbecer’e 27 Ermeni ailenin yerleştirildiğini ve yakın zamanda Suriye’den 18 Ermeni ailenin daha Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarına getirileceğini yazan Mammadyarov, bu durumun,  Suriye’deki insanlık felaketini Azerbaycan topraklarına yönelik işgalini pekiştirmek için kullanan Ermenistan’ın asıl niyetini ortaya koyduğunu yazdı.

Mammadyarov, Ermenistan’ın, müzakere sürecini suistimal ederek ve işgal edilmiş Azerbaycan topraklarında yasadışı faaliyetler yürüterek, bir oldu bitti politikası dayatmaya çalıştığını ve böylece sorunun anlaşma yoluyla çözüme kavuşturulması ve bölgede barış ve güvenliğin yeniden kurulması ihtimalini baltaladığını belirtti.
Önceki yıllarda Azerbaycan’ın inisiyatifiyle, AGİT Minsk Grubu nezaretinde Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarına iki heyet gönderildiğini ve bölgede uluslararası savaş hukukunun ilke ve esaslarına ilişkin çok sayıda ihlalin belgelendiğini belirten Mammadyarov, fakat görülebileceği üzere AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının, bu tür yasadışı faaliyetlere son verilmesi yönündeki çağrıları dahil olmak üzere uluslararası toplumun duruşunun, Ermenistan’ı, yıkıcı politikasından vazgeçirmeyi başaramadığını yazdı.
Mektupta sonuç olarak Ermenistan’ın, uluslararası toplumun duruşuna itibar etmemeye, uluslararası hukuku ihlal etmeye ve Azerbaycan’ın sabrını suistimal etmeye devam ettiği belirtildi.
Mammadyarov mektubunu şu ifadelerle sonlandırdı: “Ermenistan ile politik yöntemler aracılığıyla müzakerede bulunma girişimleri sonuç vermediğinden  dolayı, statükonun daha da devam etmesi öngörülemez sonuçlara yol açabilir, ki bunun tüm sorumluluğu Ermenistan’da olur. Yukarıda bahsedilenlerin ışığında, sizi, Ermenistan’ın işgal edilmiş topraklardaki yasadışı faaliyetlerinin durdurulması adına tasarrufunuzdaki tüm gerekli tedbirleri almaya çağırıyorum.”

Yorumlar kapatıldı.