İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şavarş Koçaryan: AB’yle Ermenistan’ın ilişkileri, Rusya’yla ilişkileriyle tezat oluşturmuyor

Ermenistan Dışişleri Bakan Yard. Şavarş Koçaryan, ″Rusya, Ermenistan’ın güvenlik alanında bulunmakta, DCFTA ise ekonomik alanında. Burada biri diğerine tezat değil. Güvenlik alanında Ermenistan Rusya’ya bağlıdır. Biz Rusya’nın liderlik ettiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesiyiz. Ancak NATO’yla aktif şekilde işbirliğinde bulunuyoruz. KGAÖ bünyesinde sadece Ermenistan, NATO şemsiyesinde dünyanın farklı bölgelerine Barış Gücü Birlikleri yollamıştır.″
***
Gümrük Birliği, AB’yle Ortaklık Anlaşması imzalanması önünde engel oluşturmakta. Açıklama «Commonspace.eu»ya röportaj veren Ermenistan Dışişleri Bakan Yard. Şavarş Koçaryan’dan geldi.
Bakan yardımcısı Ermenistan’ın AB’yle Ortaklık Anlaşması üzerinde çalıştığını, geçtiğimiz ay ise Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (DCFTA) müzakerelerinin son erdiğini hatırlattı. Koçaryan ″Bu anlaşmalar bu yılın sonunda Vilnius’ta parafe edilecek″ dedi. ″Bu Ermenistan’ın Rusya’yla ilişkileri zararına ve AB yararına tercih yaptığı anlamına mı geliyor?″ sorusuna  Koçaryan, Rusya’nın daha fazla ülkenin Gümrük Birliğine katılmasını arzu ettiğini kaydederek ″Onun (Rusya) için Ukrayna ve Ermenistan’ın en azından bu Birliğe üye olma arzusunu beyan etmesi önemli″  şeklinde yanıtladı.
Koçaryan’a göre sorun, Gümrük Birliği’nin, AB’yle Ortaklık Anlaşması imzalanması önünde engel oluşturmasında. Bakan yard. bunun tam üyelik adımı olmadığını ifade ederek ″Ermenistan’ın AB’ye üyeliği söz konusu değil; bu aynı zmanda Ermenistan dış politikasının AB’ye yöneldiği anlamına gelmemekte. Bu topu-ropu Ermenistan’ın ekonomik gelişim alanında daha fazlasını gördüğü anlamına gelmektedir.″ dedi.
Şavarş Koçaryan, Ermenistan’ın hiçbir zaman NATO’ya üye olma arzusunda olduğunu söylemediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: ″Rusya, Ermenistan’ın güvenlik alanında bulunmakta, DCFTA ise ekonomik alanında. Burada biri diğerine tezat değil. Güvenlik alanında Ermenistan Rusya’ya bağlıdır. Biz Rusya’nın liderlik ettiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesiyiz. Ancak NATO’yla aktif şekilde işbirliğinde bulunuyoruz. KGAÖ bünyesinde sadece Ermenistan, NATO şemsiyesinde dünyanın farklı bölgelerine Barış Gücü Birlikleri yollamıştır.″
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.