İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uluslararası Dünya Yerli Halklar Günü

90 ülkeden 5 binden fazla yerli BM’de toplandı.Uluslararası Dünya Yerli Halklar Günü dolayısıyla dünya nüfusunun yüzde 5’ine tekabül eden yaklaşık 370 milyon yerliyi temsilen 90 ülkeden 5 binden fazla kişi Birleşmiş Milletlerde (BM) toplandı. Bu yıl ana teması “Anlaşmalar, sözleşmeler ve diğer yapıcı düzenlemelere saygı gösterilmesi” olarak kabul edilen gün dolayısıyla BM’den yapılan açıklamada, devletlerin kendi yerli gruplarıyla ilgili anlaşmalara itibar etmeleri konusunda uyarıda bulunularak, resmi politikalara saygı göstermenin barışı koruma ve kalkınma için tek yol olduğu vurgunlandı.

Genel Sekreter Ban Ki-mun da yerlilerle ilgili açıklamasında, “Yerli halkların, karar verici tüm alanlarında, kadınların ve erkeklerinin katılımından muhakkak surette emin olmak zorundayız” dedi. Genel Sekreter Ban, ‘Devletler ile yerli gruplar arasındaki mutabakata dayalı anlaşmaların içeriğinin ve değerinin daha iyi anlaşılmasının farklı kültürlerin yan yana uyum içinde siyasi vizyon ve gerekli çerçevelerin oluşturulması için gerekli olduğunu söyledi.
Sosyal içerik güçlendirilerek, yoksulluk azaltılır ve sürdürülebilir kalkınma sağlanırken, kültürel canlılığı korumaya yardımcı olacak işbirliği çabasının önemli olduğunu kaydeden Ban, 2015 sonrası kalkınma gündemi tartışmasında öncelikleri tanımlarken, yerli grupları dahil etmenin ve onların kültür, kimlik ve bakışlarının özellikle önemli olduğunun altını çizdi.
Yerli halkların hakları konusunda  Özel Raportör James Anaya ise anlaşmalara gösterilmesi gereken saygının, tarihsel yanlış dezavantajını geride bırakıp, uzlaşma konusunda ilerleme ve bir avantaj sağlamak için çok önemli olduğunu söyledi. Anaya; “Yerli Halkların Hakları Bildirgesi’nin hiçbir zaman ve durumda yeni anlaşmalar ve sözleşmelerin altına düşmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.
Eylül 2007’deki BM Genel Kurulu’nda, kültür, kimlik, dil, çalışma, sağlık, eğitim başta olmak üzere bir çok konuyu içeren, yerli halkların bireysel ve toplu hakları konusunda bir deklarasyon kabul edilmişti. – New York

Yorumlar kapatıldı.