İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yunanistan’da Suriyeli bir Ermeni

Pelin Cengiz

Midislli- Her seyahat bir keşif. Bir yere varmaktan öte, katedilen yol ve o yol boyunca keşfettikleriniz, seyahatin sonunda biriktirdikleriniz oluyor. İşte bu kez biriktirdiğimiz hikâye, yolu Suriye’den Yunanistan’a uzanan bir müzisyenin hayat hikâyesi oldu. Yunanistan’ın Türkiye’ye bakan adalarından biri olan Midilli’nin küçük köylerinden biri olan Avlonas’ta geçen hafta Suriyeli bir Ermeni müzisyenin konserini izledik. 30 yıldır Atina’da yaşayan Haig Yazdjian’ın hayat hikâyesi, en az müziğinin katettiği yolculuğu kadar ilginç.

Suriye’de gitar çalmayı öğrenen Yazdjian’a tüm o doğunun müziğini ve enstrümanlarını yeniden keşfettiren Yunanistan olmuş. Çünkü, ud çalmayı Yunanistan’da yaşamaya başladıktan sonra öğrenmiş. Aslında ona gerçek anlamda şöhreti getiren de ud üstatlığı olmuş. Haig Yazdjian, Ermeni, Arap ve Yunan ezgilerini en iyi harmanlayan sanatçılardan biri olarak gösteriliyor.

Yazdjian, bugün Suriye’de Beşar Esad’ın halkına karşı uyguladığı şiddet politikalarını 30 yıl önce baba Hafız Esad’ın uyguladığı dönemlerde Suriye’den Yunanistan’a göç etmiş.
Aslında babası müzikle ilgilenmesini hiç istememiş ama o müzikten hiç kopmamış, öte yandan Suriye’de ailece plastik kalıp işi yapıyorlarmış. Yazdjian’ın ailesinin bir bölümü, babası ve kardeşleri halen Halep’te yaşıyor. Onların durumu için endişe ediyor, “83 yaşındaki babamı yanıma alsam bu yaştan sonra evini barkını nasıl bırakıp gelecek” diyor. Tabii, tüm bunları akıcı bir Türkçe ile anlatıyor. Dedesi esasen Anadolulu bir Ermeni, Kayseri Talas’tan Suriye’ye gidenlerden…
Yunanistan’da ud ile çıktığı yolculuk kendisine önemli bir müzik kariyeri getirmiş. En bilinen albümleri Talar ve Garin, iki kızının isimleri. Bu ustalık, Yazdjian’a pek çok ünlü isimle birlikte çalışma fırsatı da sağlamış. Yunan müzik dünyasının önemli isimlerinden Eleftheria Arvanitaki, Maria Farantouri, George Dalaras gibi müzisyenlerin yanı sıra David Lynch, Dave Spilain, Ömer Faruk Tekbilek, Kudsi Erguner ve Djivan Gasparyan ile müzik yapmış bir kişi. Onun yanında, bir Yunan adasının küçük bir köyünde 300-400 kişiye konser verecek kadar da mütevazı.
Türkiye’de Kardeş Türküler tarafından da seslendirilen Bingöl isimli parçası ve Hanin Yazdjian’ın en bilinen şarkıları arasında. Avrupa’da pek çok yerde konser veren Yazdjian, Türkiye’de birkaç kez dinleyicileri ile buluşmuş ancak yine de Türkiye’de yeterince tanınmıyor. Festivallerde yer alması hâlinde Türkiye’den önemli bir hayran kitlesinin oluşması muhtemel.
Yazdjian’ın hayat hikâyesini, müziğin evrenselliğini, siyasetten, sınırlardan, her türlü engelden öte bir şey olduğunu bize bir kez daha hatırlattığı için kıymetli buldum, paylaşmak istedim.
pelincengiz@gmail.com

http://www.taraf.com.tr/tr/haber/Yazarlar/227701/Yunanistan%E2%80%99da-Suriyeli-bir-Ermeni.htm

Yorumlar kapatıldı.