İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kilise bakımsızlıktan dökülüyor

Kayseri’nin Germir Mahallesi’nde bulunan Ortodoks Rumlara ait Panaya Kilisesi bakımsızlıktan dökülüyor. Bir zamanlar definecilerin harap ettiği, daha sonra uzun süre ahır olarak kullanılan kilise, bütün bu tahribatlara rağmen ayakta durmak için direniyor.

Melikgazi İlçesi’ne bağlı Mahalle olan Germir’deki tarihi Panaya (Panagia) Kilisesi, bakımsızlıktan yıkılmaya başladı. Kayseri’ye 20 kilometre uzaklıktaki mahalleye girince yükseltisi ile dikkat çeken bu mabet, önce define avcıları tarafından talan edildi, sonra ahır olarak kullanıldı. Yapılan çağrılar üzerine içerisindeki samanların kaldırıldığı kilise, hafta sonları nadir gelen ziyaretçilerini kazınmış yazıları ile karşılıyor.
1940’lı yıllarda şahıslara, sonra da Hazine’ye devredilen Germir Panaya Kilisesi, çatısından mahallenin tamamını izleyecek biçimde konumlandırılmış. Mavi rengin hakim olduğu Kilise’nin kubbe yapısı ve içerisindeki silinmeye yüz tutmuş Hz. İsa ve Havari resimleri dönemin mimarisi ile ilgili bilgi veriyor. Kilisenin ana giriş kapısının sağında bulunan Çan Kulesi ise estetiği ile halen göz dolduruyor.
ELİA KAZAN’IN VE KİM KARDASHİAN’IN KÖYÜ
Kilise’nin bulunduğu Germir, özellikle yaz aylarında Rum ve Ermeni grupların ziyaret evi haline dönüşüyor. Germir, “Ben ne Rumum, ne Türk, ne de Amerikalı. Ben Anadoluluyum” diyen ünlü yönetmen Elia Kazan’ın ve ABD’li televizyon yıldızı Kim Kardashian’ın babaannesinin köyü olarak biliniyor.

Yorumlar kapatıldı.