İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan uzmanı doktor komutan

Ceyda Karaaslan
Yüksek Askeri Şura kararlarıyla sürpriz bir şekilde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Org. Hulusi Akar’ın aynı zamanda “Doktor” unvanı taşıdığı ortaya çıktı. Org. Akar, Tümgeneral olduğu dönemde Boğaziçi Üniversitesi, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde doktora yaptı. Org. Akar’ın uzmanlık alanı Ermenistan Sorunu ve ABD’deki Ermeni lobisinin Türk Amerikan ilişkilerine etkisi. (Atama sürpriz değil, 2015 hazırlığı. HYETERT)

***
Kara Kuvvetleri’ne atanan Org. Akar bir Ermenistan uzmanı. Org. Akar’ın doktora konusu Ermenistan ve ABD’deki Ermeni lobisinin Türk-Amerikan ilişkilerine etkisi.
Yüksek Askeri Şura kararlarıyla sürpriz bir şekilde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Org. Hulusi Akar’ın aynı zamanda “Doktor” unvanı taşıdığı ortaya çıktı. Org. Akar, Tümgeneral olduğu dönemde Boğaziçi Üniversitesi, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde doktora yaptı. Org. Akar’ın uzmanlık alanı Ermenistan Sorunu ve ABD’deki Ermeni lobisinin Türk Amerikan ilişkilerine etkisi. Org. Akar, konuyla ilgili ilginç bir tez hazırladı. Org. Akar, “Harbord Military Mission to Armenia: Bir Amerikan Heyetinin Hikayesi ve Türk-Amerikan İlişkileri Etkileri” başlıklı tez konusunda büyük ve bağımsız bir Ermenistan’ın kurulup kurulamayacağına yönelik araştırma yapan bir Amerikan heyetinin çalışmalarını ve raporlarını işledi. 
ABD’li General Harbord başkanlığındaki heyet, Kurtuluş Savaşı yıllarında Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’da incelemelerde bulundu. Org. Akar, askerlerden oluşan bu heyetin bulgularının, Türk-Amerikan ilişkilerinin Ermeni lobisinin etkisinden bağımsız olarak sürdürülmesinde oldukça etkili olduğunu savunuyor. Org. Akar, ABD’li heyetin Türk Kurtuluş Savaşı’yla ilgili de önemli bulguları olduğu ancak bu belgelerin birçoğunun yayınlanmadığına vurgu yapıyor. Cumhuriyet tarihinin en genç Kara Kuvvetleri Komutanı olan Org. Akar, tezini tamamladıktan sonra Kara Harp Akademisi’nde bir süre öğretim üyesi olarak görev yaptı ve genç subaylara ders verdi. Org. Akar’ın tez danışmalığını Türkiye’nin en önemli tarih profesörlerinden biri yaptı. Bu isim, Atatürk’ün resmi tarih tarafından kusursuz gösterildiğini, ancak kritik dönemlerde Atatürk’ün de hatalar yapabildiğini savunan, Türkiye’nin İktisat tarihi alanında dünyada tanınmış isimleri arasında olan Prof. Dr. Zafer Toprak. Org. Akar teamüllere göre 2015’te Genelkurmay Başkanı olacak.

Yorumlar kapatıldı.