İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belçika’da Asuri-Süryani Soykırım Anıtı dikildi

Ali Güler – Liege
Belçika’nın Liège bölgesine bağlı Sprimont belediyesinde, Asuri-Süryani, Soykırım Anıtı (Seyfo) dikildi. Avrupa’nın birçok ülkesinden yüzlerce kişinin katılımıyla yapılan açılışa katılan Ermeni, Kürt kurum temsilcileri ile Belçikalı siyasetçiler, dayanışma mesajı verdi. Burada yapılan konuşmalarda, Türkiye’nin 1915 yılında, Ermeni, Asuri-Süryani halklarına yönelik yaptığı katliam ile yüzleşme çağırısı yinelendi.

Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1915 yılında, Hristiyan halklara karşı yapılan soykırımda katledilen, Asuri- Süryaniler için Belçika’nın Liège bölgesine bağlı Sprimont belediyesinde, bulunan tarihi Banneux Sanctuarin parkında, Soykırım Anıtı dikildi.

Daha önce Avusturalya, Amerika, Ermenistan ve Fransa’da açılan Asuri-Süryani Soykırımı Anıtı‘tının (Seyfo) bir benzeri dün de, Belçika’da, yapılan resmi tören açıldı. Belçika Süryani Enstitüsü ve Süryani Soykırım Araştırmalar Merkezi, Seyfo Center tarafından organize edilen Anıt dikme törenine Avrupa’nın birçok ülkesinden, yüzlerce Asuri-Süryani, katıldı. Törene, Sprimont Belediye başkanını temsilen Emanuel Padoux, Belçika Federal Milletvekili Benoit Dreze, Wallonne Eyalet Parlamentosu Milletvekili Michel De Lodette, Belçika Ermeni Komitesi Başkanı Michel Mahmourian, Soykırımlar Karşıtları Derneği Başkanı Ali Erten, YEK-KOM eşbaşkanı Yüksel Koç, Die Linke(Sol Parti) Federal Parlamento Milletvekili  NRW adayı Ayten Kaplan, Seyfo Center Başkanı Sabri Atman, Piskop Mor Polycarpus Augin başkanlığındaki dini liderler ile Asuri-Süryani dernek, örgüt ve Federasyon başkanları ile yöneticileri hazır bulundu.

 

TÜRKİYE’YE ‘TARİHİNLE YÜZLEŞ’ ÇAĞIRISI…

Soykırım Anıtının açılış töreni Asuri-Keldani papazlar tarafından başlatıldı. Asurice duaların ve ilahilerin okunmasından sonra resmi törene geçildi. Resmi törenin açılışını Seyfo Center Başkanı Sabri Atman, yaptı. Ataman, daha önce Avustralya, Fransa ve Ermenistan’da benzer anıtlar diktiklerini, önümüzdeki günlerde ise Atina ve dünyanın benzer merkezlerinde yapacaklarını belirterek, “Sıra Mardin, Hakkâri, Van ve İstanbul’a gelecektir. Bunun başka bir yolu yok. Siz bunu engelleyemezsiniz?” dedi. Belçika Federal Enerji ve Ulaştırma Bakanı Melchior Wathelet ile  Wallonne Eyalet Eğitim Bakanı Drien Domoninique de, birer mesaj gönderdi. Bakanlar mesajlarında, Asuri-Süryani soykırımına dikkat çekerek, şunları belirtti,” Ortadoğu’nun kadim halklarından biri olan Asuri-Süryaniler, büyük katliamlardan geçmiştir. Türkiye devleti bu katliam ve soykırımla hesaplaşmalı” vurgusunda bulundu. Sprimont Belediye başkanını temsilen konuşan Emanuel Padoux de Soykırım Anıtı’nın önemine değinerek, belediye olarak, böyle bir anıta ev sahipliği yapmalarından dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi. Soykırımlar Karşıtları Derneği Başkanı Ali Erten de, Seyfo Soykırım Anıtı, Türkiye’nin inkar ve imha politikalarına karşı tarihi bir cevap olduğunu belirterek,” Devlet, Asuri-Süryani ve aynı kaderi taşıyan Ermeni halkından özür dilemeli” diye konuştu. Almanya Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili NRW Eyaleti adayı Ayten Kaplan ise Asuri-Süryanilere yönelik yapılan soykırımı insanlık dışı olarak,tanımlayarak, Türkiye’nin özür dilemesi gerektiğini vurguladı.

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) eş başkanı Yüksel Koç da, 1915 yılında Ermeni, Asuri-Süryani halkları katleden zihniyetin günümüzde de, devam ettiğini belirterek,” Biz oyunlara gelerek, bu soykırımda rol alan atalarımızdan dolayı sizden özür diliyoruz. Kürt Özgürlük Hareketi, bugün Süryani halkının da, hak mücadelesini veriyor. Mezopotamya’da Asuri-Süryani Ermeni ve Kürtler, birlikte özgürce yaşamak istiyor. Ancak 1915 yılında, soykırımı gerçekleşen zihniyet bugün Suriye’de Kürtleri, Süryanileri ve Hristiyanları katlediyor. Bu aynı anlayış ve düşüncedir. Bunun için 1915 yılına çakılıp kalmaktan ise geleceği bakmak lazım. Bu zihniyete karşı birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu. Birçok Asuri-Süryani örgüt temsilcileri de, törende söz alarak, Seyfo soykırımını kınayarak, Türkiye’nin tarihiyle yüzleşmesi gerektiği talebinde bulundu.

 

ATMAN:DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNE ANIT DİKECEĞİZ

Yapılan törenin ardından ANF’ye konuşan Seyfo Center Başkanı Sabri Atman, Seyfo Soykırım Anıtı’nın yapılış sürecine ilişkin bilgi verdi. Atman, 18 aydan beri böyle bir çalışmanın içerisinde olduklarını belirterek,” Ancak biz bu çalışmayı son iki hafta öncesine kadar çok gizli tuttuk. Nedeniyse Türk devletinin engelleme girişimlerinin olacağını biliyorduk. Onun için gizli tuttuk. Nitekim Brüksel Türk Elçiliği, haberi duyar duymaz, girişimlere başladı. Asuri-Süryani din adamları, derneklerine yazılar, göndererek, 1915 yılında böyle bir olayın yaşanmadığını ve törene katılmamaları yönünde tehdit etmiş. Yine Belçikalı kurumlara da, törene katılmamaları yönünde, mektuplar gönderilmiş. Ama bu girişimleri boşa çıktı. Bugün burada gerek Asuri-Süryani dernek temsilcileri gerek ise Belçikalı kurum yöneticileri hazır bulunarak, Türkiye’nin inkarcı politikaların çok güzel bir cevap verdiler” diye konuştu.  Bir ay sonra Soykırım Anıtı’nı Atina’da açacaklarını belirten Atman, Amerika ve İsveç, içinde çalışmalar yürüttüklerinin altını çizdi. Türkiye’nin sürekli barış ve demokrasiden bahsettiğini belirten Sabri Atman, konuşmasını şöyle sürdürdü:” Bu samimi bir yaklaşım değil. Barış ve demokrasinin yolu 1915 soykırımını tanımaktan geçer. Türkiye’de mallarımıza el konulmuş, manastırlarımızın arazilerimi başakların elinde. Buda, soykırımın farklı bir şekilde  devam ettiğini gösteriyor.” Sabri Atman, konuşmasında Kürt Özgürlük Hareketi’nden beklentileri olduğunu hatırlatarak,” Bugün Türkiye’de barış havası esmektedir. Biz, Süryaniler, bu havanın kalıcı olmasını istiyoruz. Mezopotamya’da, Ermeniler, Süryaniler, Rumlar, Kürtler hep birlikte özgürce yaşamak istiyoruz. Biz Asuri-Süryani halkı olarak küçük bir grubuz. Onun için Kürt hareketinden beklentimiz, halkımızın bir statüye kavuşması ve bizim de sözcülüğümüzü yapmasıdır” talebinde bulundu. Atman, Suriye’deki olayları da değerlendirerek, dış destekli grupların orada halkları katlettiklerini belirterek, derhal Suriye’yi terk etmelerini söyledi.

 SEYFO ANITI’NIN DİKİLDİĞİ PARKI YILDA BİR MİLYON KİŞİ ZİYARET EDİYOR

Banneux Sanctuarin parkına dikilen Seyfo Soykırım Anıtı, dünyaca ünlü ressam Mousce Malke tarafından yapıldı. Özel bir taştan yapılan anıt, 12 ton ağırlığında. Anıtta, Asuri-Süryani sembollerin yanı sıra soykırımı temsil eden güvercin motifleri bulunuyor. Anıtın dikildiği Banneux Sanctuarin parkı Belçika’da özel bir statüye sahip. Ermeni, Vietnam, Alman ve Fransız kardeşliği gibi çok sayıda anıtın olduğu park, dünyanın sayılı özel yerler arasında. Parkı her yıl bir milyon kişi ziyaret ediyor.

__._,_.___

Gönderen: Simon Atto [simon.atto@hotmail.com]

Yorumlar kapatıldı.