İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karaköy’deki Rus Ortodoks Kilisesi 41 yıl sonra ibadete açıldı

İstanbul’daki Aya İlia Rus Ortodoks Kilisesi, 41 yıl sonra, yeniden ibadete açıldı. Fener Rum Patrikhanesi’nde görevli peder Visarion tarafından yönetilen ayine, İstanbul’daki Rus cemaatinin yanı sıra tüm Ortodoks cemaatinden de katılım oldu. 19. yüzyılda inşa edilen İstanbul’daki Aya İlia Rus Ortodoks Kilisesi, 41 yıl sonra yeniden ibadete açıldı. 1972 yılında kilise rahibinin hayatını kaybetmesinin ardından kapatılan Aya İlia’da bu sabah 2 Ağustos Peygamber İlyas Günü’nde yıllar sonra ilk kez ayin düzenlendi. 40 yıllık uzun bir aranın ardından kilisenin duvarlarında yeniden ilahiler çınladı.

İşte 40 yıllık sessizliğin ardından yapılan ilk ayinin görüntüleri:
Fener Rum Patrikhanesi’nde görevli peder Visarion tarafından yönetilen ayine, İstanbul’daki Rus cemaatinin yanı sıra tüm Ortodoks cemaatinden katılım oldu. Peder Visairon, Rus Ortodoksların kilisede her zaman dua edebilmesi için yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.
“Aya İlia, Ruslar için ibadethaneden de öte…”
Kilisenin açılışına Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan Konsolos-Müsteşarı Aleksandr Hapilov da katıldı. Radyomuza konuşan Hapilov, Aya İlia’nın İstanbul’da yaşayan Ruslar için bir “ibadethaneden öte” olduğunu vurguladı. Rus diplomat şunları söyledi: “Aya İlia Rus Ortodoks Kilisesi’nin yeniden ibadete açılması, çok hayırlı bir olay. İstanbul’daki Rus topluluğu, bu kilise sayesinde bir araya geldi. 1950’li yıllarda birçok Rus, Aya İlia’da vaftiz edildi. Bu nedenle kilisenin yeniden ibadete açılması, İstanbul’da yaşayan Ruslar için gerçekten de çok önemli. Burası, İstanbul’daki yurttaşlarımız için bir ibadethanenin de ötesinde… Aya İlia onları hem birbirleriyle hem de Rusya’yla bağlıyor. Kiliseyi, Rusya’dan bir parça olarak görüyorlar.”
“Vaftizimden sonra ilk kez ayak bastım”
Aya İlia Rus Ortodoks Kilisesi’nde anıları olan Türkiyeli Ruslar, hatıralarını RS FM mikrofonlarına anlattı. 1958 yılında bu kilisede vaftiz olan Mihail Başlayev, o zamandan bu yana ilk kez Aya İlia’ya adım attığını söyledi. Başlayev, “Çok mutluyum, coşkulu bir sevinç içindeyim” diye konuştu. Konstantin Belyak ise, “Çocukluğum burada geçti. Her Pazar günü ve dini bayramlarda, ayin için ailece buraya gelirdik.” dedi. Kilisenin tekrar ibadete açılmasından çok mutluluk duyduğunu söyleyen Belyak, Türkiye’de yaşayan Rus cemaatinin Aya İlia’ya ve kültürel değerlerine sahip çıkması gerektiğini belirtti.
Türkiye’de yaşayan Rusların kurduğu Fukaraperver Derneği üyesi Vasilisa Denisonko’nun açıklamalarına göre; 40 yılı aşkın süredir kapalı olan kilise, bundan sonra kapsamlı bir tadilat sürecine girecek. Ardından kilisede ayinlerin düzenli olarak yapılması ümit ediliyor.
 Kaynak: RS FM

Yorumlar kapatıldı.